2010-05-07

Oppigåds Easter Ale

Våren 2006 tog jag det här fotot, och jag recenserade också ölen med höga 4,4 som resultat. Nu är det hög tid att prova den på nytt. Oppigårds Bryggeri Easter Ale är av mig just nu var klassificerad som en brittisk old ale på 5,3%.

Vätskan är klar; färgen är mörkt bärnsten-röd. Det höga ljusbruna skummet sjunker långsamt till ett fint tjockt lock, lämnandes en del skumrester.

Doften är besk och humlig. Massor av torkad frukt, lite rostade toner och aningar av aprikoser och plommon. Den är i huvudsak brittisk med en amerikansk twist.

Smaken startar med en krispig beska. Fruktig hume: Torkade aprikoser, citron, pomerans, mogna röda äpplen och aningar av grapefrukt och russin. Malten ger övergående mjuka smaker av kola och rågbröd. Eftersmaken är mogen med en elegant beska med lite torkade exotiska frukter, mjöl och citronskal. Avslutningen är lång och torr.

Kolsyran är mediumstark, de små bubblorna är friska. Vätskan är aningen lätt.

Som jag minns den här ölen (efter att ha kollat på recensionen) så var den då mycket mer fokuserad på malt och har blivit mer humlebesk. Inte för att det är något dåligt, men den här passar inte lika självklart till påskmaten som den gjorde då.

Senare tillägg: Efter att ha frågat bryggeriet så fick jag svar från VD Björn som med lite tvekan kateogriserade denna öl som en amerikansk strong ale. Så får det bli.

Betyg: 4,25. Tillgänglighet: Systembolagets säsongsortiment påsk 2010 (just idag finns 355 flaskor kvar i butikerna). Pris: 26:50 för 500 ml.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar