2010-05-28

Mikkeller Tomahawk Single Hop IPA

Danska fantombryggeriet Mikkeller har under senaste året bryggt en rejäl mängd IPA-öl som är identiska vad gäller malt, jäst, vatten och bryggning. Den enda skillnaden är humlen, som man använder en sort i taget. Jag tror de är uppe i 14-15 sorter? Tanken är att man som konsument ska kunna jämföra och lära sig hur en speciell humlesort smakar. Lärorikt! Själva ölbryggningen har skett hos De Proef Brouwerij i Belgien.

Sista ölen under gårdagens after work blev just en av dessa: De Klomp hade fått in Tomahawk Singel Hop IPA, som alltså humlats (och torrhumlats) med amerikansk Tomahawk-humle: "Hög alfahumle och mycket blommiga smaker" som bryggaren Mikkel förklarar. Alkoholhalt: 6,9%.

Färgen är brun-röd, vätskan klar. Det två fingrar höga skummet är varmvitt, det sjuker längsamt ner och lämnar massor av rester på glaset.

Doften är lite tunn. En hel del humliga dofter med aningar av lakrits, citrusfrukter och en fin beska.

Smaken är frisk med tydliga citrustoner. Aningar av köttbuljong och en stor fin bitterhet. Eftersmaken har även den en fin beska med massor av citronsmak och lite citronsyra.

Kolsyran är lätt, vätskan mjuk.

"Komplexare och bättre än många andra singel hop-öl. Mycket aromatisk." var min slutsats i notisblocket om den här. Undrar om det här var den första Mikkeller-ölen på De Klomp?

Betyg: 4. Tillgänglighet: Fat på krogen. Pris: 89:00 för 200 ml.

6 kommentarer:

 1. 80 kr för 20 cl?
  SJUKT dyrt, skämmes Take!

  SvaraRadera
 2. 10 olika har han gjort.
  http://www.ratebeer.com/brewers/mikkeller/5675/

  SvaraRadera
 3. De Klomp har redan haft "Simcoe single hop ipa" och "1000IBU" på fat.

  SvaraRadera
 4. Det priset var sjukt högt. Jag har betalat mindre för mer (33cl) i både göteborg och stockholm. Herregud.

  SvaraRadera
 5. Även här i Falun är priset mycket bättre än det där, fast på flaska då.

  Sen finns ju även Mikkeller 10, en IPA med alla tio humlesorter som han gjorde single hops med. Sjukt god!

  SvaraRadera
 6. Var i Köpenhamn i fredags och besökte Ölbutikken, fick med mig 7 av de 10 single hop-ölen Mikkeller gjort tillsammans med lite andra godbitar. :)

  SvaraRadera