2010-05-16

ABC Extra Stout

Den andra ölen som mammas grannar hade med sig från Kambodja var potentiellt intressantare än råfruktslagern jag drack häromkvällen: ABC Extra Stout kommer ursprungligen från Asia Pacific Breweries i Singapore, men den här burken är licensbryggd av Cambodia Brewery (båda ägs av Heineken). Det är en foreign/export stout på 8%.

Bäst före-datumet på burken är mars 2010, men jag tror att en så här stark stout ska hålla sig i skick i ett tag till...

Färgen är kolsvart; det låga skummet är kompakt och brunt, det lämnar lite skumrester på glaset.

Doften är söt med toner av torkad frukt (aprikoser, äppelringar, russin...), marsipan, kakao, lite alkohol och en syrlig aning samt mycket milda beska toner i bakgrunden.

Smaken är mycket krämig och söt med kraftiga toner av färska äpplen och andra gröna frukter. Det finns lite rostade toner och marsipan (vanligt hos öl med hög alkoholhalt), men också en lätt kemisk ton av färgkritor. Mycket milda bittra toner hjälper ölen att inte kantra i sötsliskighet. Eftersmaken är söt och vansinnigt fruktig: Äppeljuice, kiwi, färsk ananas, päron, plommon... Avslutningen innehåller också smaker av kakao och kokos.

Kolsyran är mild, bubblorna är mycket små. Vätskan är mjuk.

Troligen den fruktigaste icke-frukt-ölen jag druckit. En burk godis-öl som i stort saknar alkoholsmak.

Betyg: 3,85. Tillgänglighet: Inköpt i Kambodja. Pris: Gåva.

Lite bonusinformation: Att den här typen av öl är så populär i exotiska länder var för mig en gåta, borde de inte dricka mer törstsläckande öl där? När jag hade chansen frågade jag bryggmästaren på Guinness St James Gate-bryggeri, Fergarl Murray, om han visste. Det gjorde han: Man dricker inte stout som törstsläckare där, utan mer som en rent social grej: Man sitter på kvällskvisten och delar på en flaska mellan flera personer,smuttar och diskuterar dagens händelser.

1 kommentar:

  1. Hej,

    vad har du för jobb sitter å dricker öl på en söndag kväll?!

    :-)

    Brgds//Nisse666

    SvaraRadera