2010-05-30

Früli Strawberry Beer

Jag har redan druckit den här. Vid en ölprovning (länk). Så jag vet i stort vad jag har att vänta. Men någon gång måste man dricka upp de flaskor som finns i skafferiet. Ju.

Früli Strawberry Beer är en belgisk witbier (kryddad med koriander och apelsinskal) där man efter jäsningen tillsatt jordgubbsjuice och fruktos. Alkoholhalten är 4,1% och bryggeriet på ettiketten heter Van Diest. Den fysiska bryggningen sker hos Brouverij Huyghe (ni vet de där med Delirium Tremens etc).

Jag fick i våras en pressrelease om den här ölen, där importören Galatea berättar hur den är "världens bästa fruktöl" och
Früli lanserades 2002 som ett alternativ till traditionell belgisk fruktöl (vidare känt som Lambic). För att attrahera marknaden gick resonemanget att ölet skall ha en mer “tillgänglig” smak och en måttlig alkoholstyrka. [...]
Färgen är orange-röd-brun. Vätskan är grumlig. Det två fingrar höga kompakta skummet är beige-rosa. Det sjunker långsamt utan att lämna några skumrester på glaset.

Doften är söt-syrlig med distinkta toner av jordgubbssylt. Eller, som någon på provningen sa "som billigt pannkaksylt".

Smaken är halvsöt med massor av jordgubbs-juice. Aningar av vete-syrlighet i bakgrunden liksom lite mineraler. Eftersmaken är mindre söt med lite witbier-smaker väl gömda under jordgubbarna. Ingen alkohol alls. Avslutningen har en lite märklig medicinsk ton.

Kolsyran är mild; de små bubblorna mjuka. Vätskan är söt och klibbig.

Måhända den "attraherar marknaden", men knappast mig. Kommer knappast att köpa den här igen...

Betyg: 2,75. Tillgänglighet: Systembolagets strategiska sortiment. Pris: 14:90 för 250 ml.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar