2010-05-04

Ännu en kväll på De Klomp


De Klomps ölinköpare Bobo skickade ett SMS i förra veckan: "Jag har fått in ett par öl som du bara måste få smaka och recensera!"

En uppmaning jag inte kunde tacka nej till, problemet var bara att hitta rätt tillfälle. Det fick bli idag efter jobbet.

Med två provningsglas i en avskild del av krogen halade han först fram en flaska ur tröjärmen med en dramatisk pose. Det var en buteljgrön flaska i halvlitersstorlek i en mycket märklig form. På framsidan fanns skulpterat i glaset en flinande Buddha i lotusställning. Namnet på ölen var Lucky Beer, bryggeriet Lucky Drinks Company. Jodå, det är ett kinesiskt bolag med australiensiska intressen. Innehållsförteckningen inkluderade ris och Saaz.

Färgen var mycket ljust gul, skummet litet och vitt. Doften var mycket lätt och ren med en aning humlebeska. Smaken var likaså lätt och rätt neutral... Blaskig, om man vill vara mindre snäll. Men den gick ner, speciellt när den var iskall. Lättdrucken och kravlös. Vi hittade dock lite margarintoner i eftersmaken.

Nästa öl var vad Bobo tidigare trott var en lite ovanligare öl. Som visade sig ingå i gårdagens Systembolags-släpp. Det var Halmstad Sommar Lager från Krönleins.

Den såg väl ungefär likadan ut som den andra, men doften var betydligt torrare och aningen, aningen soprums-unken med en lätt fruktgodiston i bakgrunden. Den första smaken var lätt och rätt söt med en blixtsnabbt övergående smak av fläderblomssaft. I övrigt var ölen väldigt blaskig med underliga lite billigt unkna smaker. Jag kom flera gånger att tänka på deras råfruktslager Crocodile, och Bobo höll med. Det kanske rentav är den som finns i flaskan med tillsatt fläderblomsextrakt?

Ingen vidare öl i vilket fall, man undrar ju hur hemsk Carlsberg Sveriges nästan identiska öl Pripps Blå Sommarlager Fläder som inte kom in i ordinariesortimentet var?

En riktigt intressant iaktagelse gjordes när man nu på nytt drack lite Lucky Beer: Den var nu i jämförelse mycket friskare, renare och hade en inte otrevlig lätt beska.

I vilket fall en spännande ölupplevelse.

För de frimärksamlande läsarna kan nämnas att jag innan dess druckit Bengal Lancer från cask (god den här gången också) och gjorde två felval: Först valde jag biffsandwich i stället för kvällens lammragu, sedan valde jag Strömsholms Biskop Kol i stället för Sierra Nevada Porter till. Strömsholms-ölen var för hårt torrhumlad för att riktigt passa till maten.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar