2010-05-17

Oppigårds Slåtteröl

Slåtteröl är en ljus lager, något slags blandning av de europeiska och amerikanska skolorna; den är humlad med tjeckisk Saaz och amerikansk Cascade. IBU 33, ABV 5,0 %. Bryggeriet är Oppigårds.

Redan hösten 2006 recenserade jag den, och gav den 3,2 i betyg (länk). Nu orkar jag inte göra en ny så formell recension utan tänkte mest skriva lite under tiden jag dricker.

Bikt: Huvudanledningen till att jag faktiskt ändå skriver det här är att få använda mitt foto, som jag är rätt så nöjd med.

Efter en halv evighet av andra saker har jag nu äntligen flaskan och glaset vid datorn och merparten av ölen upphälld i mitt gamla Slottskällans-pilsnerglas. Mina koncentrationssvårigheter blir allt värre.

Färgen är guld, vätskan helt klar. Det stora aningen varmvita skummet sjunker långsamt ner till ett fint lock med en massa rester kvar på glaset.

Doften domineras av den amerikanska humlen: Citrus, kåda, trä, en fin beska och nybakt lantbröd. Trevlig och somrig.

Smaken fortsätter i samma stil: Lätt sötma, toner av vitt bröd och en tydlig ton av färskt virke. Mjuka citrustoner utan mycket syrlighet, ölen känns väldigt humlig utan att ha speciellt kraftig beska. Kan den vara torrhumlad och/eller humlad med... vad heter det... en ganska ny teknik där man pressar den färdiga ölen genom en behållare med humlekottar... Hmmm... Hjälp... Äh.

I vilket fall är eftersmaken söt-syrlig på ett sätt som får mig att tänka på gräddfil. En del honung i botten liksom lätta citrustoner (clementiner snarare än grapefrukt) och en mycket lätt gräddig smak. Man blir liksom sugen på en klunk till, vilket är ett mycket bra tecken.

En riktigt god öl, kan tänka mig att det är en utsökt törstsläckare på ljumma sensommarkvällar. Betyget hade varit högre idag. Som mat skulle jag kunna tänka mig rökt lax och färskpotatis till. Eller varför inte skånsk senapssill med tillbehör?

13 kommentarer:

 1. Torrhumling innebär att det
  ligger ny humle med när ölet
  lagras. Humlen filtreras sedan bort
  innan tappning på flaska.
  Rätta mig om jag har fel.

  Sven-David Svensson
  Lund

  SvaraRadera
 2. Har denna öl bryggts av olika bryggerier? Märker att jag och andra jag pratat med har väldigt olika uppfattningar av denna öl. Den jag fick smakade i princip industri-lager med helt obefintlig humlearom.

  SvaraRadera
 3. @Sven-David: Jo, det känner jag till, men det finns en annan metod som jag inte kommer på vad den heter.

  @Stefan: Jag har lite svårt att tro att Oppigårds skulle kontraktera ut bryggnignen. Men jag har inte frågat dem.

  SvaraRadera
 4. @Dempa: Nja, det är väl när all humle tillsätts efter koket?

  SvaraRadera
 5. Det kan nog skilja mellan olika batcher då vissa är jästa i öppna jäskar medan andra är jästa och lagrade i kombitank. att ölet inte skulle vara humlearomatiskt som någon sa: beklagar vi och hoppas det rör sig om ngn enstaka oxiderad flaska, men visst, det kan bero på andra saker. vi vet att en mindre batch har lite diacetyl vilket vi inte eftersträvar. den batchen uppfattar jag som inte lika aromatisk som övriga.

  vi låter aldrig kontraktsbrygga våra öl och kommer aldrig att göra det. det är stick i stäv med hur vi anser att man bygger ölkultur. Svårigheten är ju faktiskt inte att designa ett recept. Svårigheten pekar ju Stefan - Beer Drivel på, att får bra kvalitet från gång till annan. Ofta får den som designat receptet berömmet för ett bra öl medan den som varje dag går upp tidigt på morgonen och hem sent på kvällen får skit när något inte gått vägen.

  slåtterölet är inte torrhumlat. det är inte särskilt vanligt bland lageröl, men det förekommer. vi gjorde det en gång med bergsmansöl.

  mvh
  Björn
  Oppigårds

  SvaraRadera
 6. Det är bara så väldigt härligt att alla är med och diskuterar på din blogg Bark! Även om det är jobbigt och tar tid så hoppas jag att du fortsätter med detta enorma arbete för bättre öl i Sverige. Direktsvar från bryggarn - det är underbart. Tack!

  SvaraRadera
 7. @Joel: Tack för berömmet. Jo jag är väldigt tacksam för de i branschen som läser det här.

  SvaraRadera
 8. Lustigt, jag sitter just med en Slåtteröl i handen när jag surfade in på din recension :) Gott!

  SvaraRadera
 9. @Björn: Tack för svaret. Ja jag antar att jag bara fick en dålig flaska. Får köpa en ny och prova igen.

  @bark: Instämmer med Joel. Bra jobbat!

  SvaraRadera
 10. Jag fick också en flaska som smakade i princip ingenting :(

  SvaraRadera
 11. även jag blev negativt överraskad av en smaklös slåtteröl. Ska den en chans till!

  SvaraRadera
 12. Den flaska jag drack häromdagen var det ingenting fel på. Den smakade som jag kom ihåg den från förra gångerna (2007 och 2006, tror jag): en riktigt god, välhumlad lager. Jag kommer att köpa fler. Bonuspoäng för det tilltalande namnet "Slåtteröl", som till skillnad från så många Oppigårdsöl med lite småtrista engelska namn verkligen utstrålar "(början på en) tradition".

  SvaraRadera