2010-05-24

BrewDog Trashy Blonde

Här hade jag egentligen tänkt skriva något om att jag borde ha varit en av de första i Sverige att dricka denna öl, som jag köpt när bryggeriet nyss öppnat vintern 2006-2007 och som jag hittade hos UTObeer i London. Men... Så inser jag att det inte var den här ölen, den kom senare. Det borde i stället ha varit klassikern Punk IPA och den avsomnade lagern Hop Rocker jag drack då.

Och så inser jag att jag inte recenserat den här. Skam! Bot och bättring! Trashy Blonde är skotska BrewDogs försök att göra en engelsk blonde ale (en stil som Beer Advocate-bröderna inte inför trots gnäll). Alkoholhalten är 4,1% och ölen är tillverkad av ekologiska ingredienser, batch #26.

För övrigt har grannbloggen Ölkultur penetrerat denna öls utveckling och skillnader utförligt här: Del 1, del 2, del 3. Snyggt jobbat grabbar!

Färgen är gyllene med lite orange. Det tre fingrar höga skummet är kompakt, varmvitt och rätt så hårt. En hel del skumrester på glaset. Vätskan är lite oklar och ger ett något dammigt intryck.

Doften har en del humle i sig. Lite citron, lite beska, lite anonym frukt och en mild sötma. Aningar av färskt bröd, men också en kemisk ton av klor.

Smaken är söt med en tydlig smak av formfranska. Ganska mild, tycker jag allt. Malt dominerar. Lite beska med aningar av citrus, exotisk frukt och aningar av blommor. Eftersmaken har en sakta ökande beska, en sötma som blir lätt instängd samt en aning av grapefrukt och aprikoser.

Kolsyran är mild, de små bubblorna är friska. Vätskan är medelmjuk.

Fastän något mild och försiktig är det här en mycket lättdrucken öl med en väldigt brittisk smak med lite amerikanska toner i bakgrunden. Funkar bra som lager-alternativ.

Betyg: 3,1. Tillgänglighet: Systembolagets strategiska sortiment april 2010. Pris: 15:90 för 330 ml.

3 kommentarer:

  1. Den finns som 3.4% på ICA. Jag tycker den är oöverträffad.

    SvaraRadera
  2. Godaste ölet jag har smakat, alla kategorier. Ska försöka få tag på den starkare varianten på bolaget. Är ju troligtvis snäppet vassare (kanske).

    SvaraRadera
  3. Dum namn, hade kanske varit ok på 90-talet, men inte längre

    SvaraRadera