2010-05-09

Unibroue La Terrible

Som en liten avvikelse från den rad av nya öl från Systembolaget som passerat revy på bloggen kommer här en åter-recension av ett öl jag gav 4,1 under hösten 2006: La Terrible, en belgisk stark mörk ale från Quibec-bryggeriet Unibroue på 10,5%. Den har ingen datumstämpel på flaskan, men korken är märkt 0501, så jag tror att den är 5 år och några månader gammal.

Färgen är mycket mörkt brun, nästan svart med en nyans av vinrött. Det mycket låga varmvita skummet försvinner nästan omgående.

Doften är söt-syrlig med lite jordighet och komplexa toner av körsbär, plommon, kaffe, torrt starkvin och en aning alkohol. Massor av konserverade och färska körsbär, faktiskt. Det finns också en sur-syrlig lambic-liknande ton i bakgrunden.

Smaken är fruktig, men framför allt väldigt, väldigt torr - det är uppenbart att jästen i flaskan gjort sitt jobb. Det finns en kraftig ton av körsbär och kinesiskt svart körsbärste. Lätta jordiga toner, aningar av milt kaffe och lite rostad malt. Liten kropp. Eftersmaken är även den mycket torr med toner av körsbärs-essens, mördegskakor och en klar ton av Coca-Cola. Lite alkohol i avslutningen.

Kolsyran är kraftig, men de små vassa bubblorna dör ut snabbt. Vätskan är lite lätt.

När jag då, hösten 2006, recenserade denna öl noterade jag toner av russin, starkvin och en fin sötma.

Man kan konstatera att ölen utvecklats på ett delvis förutsägbart sätt: Jästen i flaskan har jäst bort all sötma, och i stället har kolsyran ökat och nästan blivit stickig.

Det är väl en fråga om smak, men jag tycker nog att den här flaskan passerat sin topp, den är lite för torr för att vara helt njutbar. Vilket kanske kan bero på att mitt skafferi varierar temperaturmässigt lite för mycket för att vara lämpat för långtidslagring. Om man ska tro på mina betyg är det en ungefär lika bra öl, men en helt annan öl än då. Jätteintressant.

Betyg: 4,05. Tillgänglighet: Slutsåld sedan 5 år tillbaka. Pris: Minns inte, flaskan är på 750 ml.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar