2010-05-28

Avery DuganA IPA

Äntligen dags att plocka fram denna bomber ur kylen: duganA IPA från Coloradobryggeriet Avery. Det är en amerikansk dubbel-IPA på 8,5%. Och sedan ska det bli en del av min chipsundersökning, är tanken.

Färgen är mörkt bärnstensröd, vätskan är så gott som klar. Det tre fingrar höga skummet är ljust beige; det är hårt och sjunker långsamt då det lämnar en del skumrester på glaset.

Doften är full av amerikansk humle... Citrustoner - citron, limeskal, blodapelsiner. En aningen metallisk beska i bakgrunden. Lite sötma och blommiga dofter med lite hö. Inte alls så bitter som jag väntat mig.

Smaken är, å andra sidan, till att börja med aggressivt besk. Massor av söt honung och kåda. Men de mildras förbluffande fort och lämnar en smak som liknar en amerikansk pale ale i sötma, beska och citrustoner. Eftersmaken har en fin beska, massor av torkade och färska exotiska frukter och en lite rå sötma, aningar av alkohol och kokt kött. Avslutningen är något dammig.

Kolsyran är medel till stark; bubblorna är små och friska. Vätskan är medelmjuk och aningen kladdig.

Jag gillade verkligen den första smaken på den här, men den mildrades väl fort för min smak. Å andra sidan blev den ruskigt lättdrucken av samma anledning. Mnja.

Förresten: Jag är lite frustrerat nyfiken över namnet. Är det någon ordvits eller referens som jag inte förstår?

Betyg: 3,95. Tillgänglighet: Systembolagets tillfälliga nyheter maj 2010 (lagerstatus). Pris: 79:40 för 650 ml.

5 kommentarer:

 1. Jag dricker den just nu, och tycker att den är ruskigt bra. En märklig, men fungerande kombination av fräscha grapefrukttoner och en viss mjuk gräddighet. Behaglig beska, utan den råhet som ofta finns i dipor.

  SvaraRadera
 2. Hade inte tänkt köpa den men när jag passerade bolaget några dar efter släppet kunde jag inte låta bli. Blev inte besviken. Den nådde inte riktigt upp till AleSmith IPA men var å andra sidan ett par tior billigare.

  SvaraRadera
 3. Jag köpte två flaskor som jag nu druckit upp och har faktiskt köpt en till! Bra beska och en trevlig humlesmak. Prisvärd!

  SvaraRadera
 4. Jag tror dugana betyder dubbel på hindi.

  SvaraRadera
 5. Avery twittrade nyligen och bekräftade att det är hindi för double eller twofolded som ligger bakom

  SvaraRadera