2010-05-23

Bakom kulisserna: Råvaru-ölprovning

Humlepellets. Bild: brettanomyces. Licens.

Jag... verkar ha fått en stund över så här på söndagsförmiddagen. I stället för att bara sitta och glo framför datorn kan jag lika bra ge en liten bakom-kulisserna-inblick i gårdagens ölprovning. Den var inte som de brukar vara.

Framför allt beroende på att jag varit småkrasslig i veckan. Hosta, småförkyld och troligen lite allergisk mot allt skräp som far omkring i luften just nu. Men nu var det bestämt att det skulle vara provning med temat "råvaror" sedan flera veckor tillbaka.

Tanken var att jag skulle få lite prover av råvaror från traktens vänliga hembryggare, jag hade gjort en liknande provning för ett företag i vintras och det hade fungerat mycket bra. Kontakter togs åter med hembryggarna, och de ställde generöst upp med vad de hade hemma (stort tack igen, Johan och Mats!). Men allt körde ihop sig mer än vanligt, så jag fick inte veta exakt vad det var för grejer innan torsdag kväll.

Nå, jag fick nu en lista.
 1. Northen Brewer-kottar
 2. Saaz-pellets
 3. Pale ale-malt
 4. Färgmalt
 5. Vetemalt
 6. Caravienne-malt
 7. Pale Chocolate-malt
Jo, okej. Kanske inte ett idealiskt urval för vad jag vill göra (jag hade gärna haft Special B-malt, Pilsnermalt och någon amerikansk humle) men det här borde gå att göra något av.

En och en halv timme innan provningens början satte jag mig med Bobo på De Klomp för att gå igenom hyllorna. Samtidigt hade jag hittat en bild som visar hur man gör malt och brygger lager steg för steg. Det är ju ingen större mening med att glo på humlepellets om man inte vet hur processen ölbryggning schematiskt går till... Kopierade upp dessa blad.

Nu hade det kommit knappt 10 entusiastiska gäster, så de fick en kopia av process-schemat och ett litet glas pilsner så de inte skulle törsta ihjäl. Jag malde väl på i nära en kvart innan vi kom in på den första ölen. Jag upplyste noga att jag inte var 100% säker på att de här ingredienserna verkligen ingick i de här ölen eftersom många bryggerier inte berättar exakta recept. Men att det här var kvalificerade gissningar.
 1. Krušovice Jubilejní Ležák och Saaz-pellets
 2. Skebo Spring Surprise, pale ale-malt och Northern Brewer-kottar. Undrar om den är aningen torrhumlad?
 3. Vedett Extra White och vetemalt
 4. Avery Elle's Brown Ale och ljus chokladmalt. Himla god öl, att jag inte druckit den förr?
 5. La Trappe Quadrupel och Caravienne-malt
 6. Harviestoun Old Engine Oil och färgmalt. Här uppstod en intressant debatt om fatlagring.
Jag tycker att det blev en bra och lite oväntad blandning av öl. Jag förklarade nu också att jag hade det lite skralt med teman för framtida provningar. Gästerna verkade ganska överens om att de ville ha ännu mer fokuserade och "smala" provningar: Flera berättade att de gärna ville prova 5-6 öl av samma stil för att lära sig mer om hussmaker och stilvariationer. Ja, varför inte?

En mycket trevlig provning, trots allt.

3 kommentarer:

 1. Alltid kul att visa råvaror - en sak med humlen dock. Den håller inte så länge ute i vår fina luft. Den oxiderar och blir dålig väldigt snabbt. Inte så trevlig att lukta på efter ett tag - börjar det lukta god lagrad ost om humlen så är det fara på taket :)

  Tips: Ner i frysen med dom och att pellets håller bättre än hel humle.

  Ölhälsningar
  Thomas Bingebo
  Bryggare
  Oceanbryggeriet Göteborg

  SvaraRadera
 2. @ocean: Anledningen till att jag inte kunde använda malten från provningen i vintras var att jag av misstag låtit en plastlåda med Cascade-kottar ligga i påsen. När jag skulle kolla på råvarorna inför provningen så stank allt unket fett och dammig humle.

  Och då insåg jag varför vissa av de billigaste lagerölen från Harboe smakar som de gör...

  Vis av detta så kastade vi alla ingredienser efter provningen.

  SvaraRadera
 3. Jag får be om ursäkt att malt- och humlelagren är på upphällningen så här inför sommaren. Den amerikanska Amarillo-humlen jag hade tidigare i vår finns nu i en välhumlad amerikansk pale ale ;)

  SvaraRadera