2009-04-02

Sigtuna Påsk Alt Bier

Jag har redan tidigare skrivit om de "kvarvarande gamla tyska ölen" när jag recenserade Rhenania Alt. Utifrån den texten kan man anta att Altbier är lite halvobskyrt. En alt brukar förresten ligga kring 4-5%

Ännu mer ovanligt är turboversionen av stilen, Sticke (ett lokalt slangord för hemlig) som typiskt har en alkoholhalt kring 6-7%.

Och så har vid då den här ölen som skaparna själva kallar en "Doppel Sticke". En snabb webbsökning ger att det finns exakt 1 annat kommersiellt exempel på den här stilen, så här snackar vi exotisk ölstil!

Jag har haft lite blandade erfarenheter av öl från Sigtuna Brygghus. Så fort de började buteljera sin öl beställde jag sommaren 2007 en blandad låda från dem och insåg att ¾ av ölen var infekterad. Samma upplevelse hade jag med ett par fatöl från dem och deras julöl häromåret var inte heller så jättetrevligt.

Men nu verkar de fått ordning på buteljeringen och hjälp med byggandet och de senaste ölen jag druckit därifrån har varit helt OK. Kanske dags att lätta upp attityden mot dem.

Påsk Alt Bier är en doppel sticke bryggd av Sigtuna Brygghus tillsammans med distributören Wicked Wine. Den är på 7,5%.

Färgen är djupt, djupt brunröd, vätskan är klar. Det varmbruna skummet är först fingertjockt, men sjunger något till ett tjockt lock lämnandes en hel del skumrester på glaset.

Doften är lyxigt maltig med rostade toner, lite chokladsås, en lätt syrlighet och en del torkad frukt. Torra eleganta toner. Lite kaffe, vispad grädde och surdeg. Bra humle!

Smaken är stor men samtidigt elegant. Rena klara smaker av lätt rostad/bränd malt, massor av tysk (och kanske engelsk?) humle. Torrt osöt. Friskt bitter eftersmak med massor av malt, lite rostade och aningen eklagrade toner och ädelhumle. Avslutningen ger ett lagrat intryck med trä, torr bitterhet och rentav lowland-whiskey. Den varar länge.

Kolsyran är medium till lätt, bubblorna är små. Vätskan är lättflytande men också mycket len.

En riktigt oväntad öl, och riktigt bra: Utan tvekan det bästa som jag druckit från Arlandastad. Kanske inte den ideala följeslagaren till påskbordet, men en jäkla bra öl som digestif efteråt. Hade jag blindtestat den hade jag nog gissat på en engelsk old ale, kanske bryggd av några uppstudsiga bryggare som Brew Dog.

Betyg: 4,05. Tillgänglighet: Påskölsläppet, just nu finns 4.238 flaskor hos Systembolaget. Pris: 29:90 för 500 ml.

En fånig observation: På Systembolagets bilder är ölet tappat i en returflaska, men det har väl aldrig Sigtuna jobbat med?

6 kommentarer:

 1. Här ska Stefan Gustavsson, fd Grebbestadsbryggare ha massa cred, då han gjort detta öl. Han och Mattias Hammenlind (numera Sigtuna) tar gärna ut svängarna lite mer än "di gamle" och resultatet blir givetvis kanon!

  SvaraRadera
 2. Köpte en flaska idag som jag är spänd på att testa. Verkar vara en av de mest intressanta påskölen i år.

  SvaraRadera
 3. Jag har läst en massa bra om detta (även innan ditt inlägg, för en gångs skull..) och testade det tidigare idag och instämmer, det är prima. Smakar extremt högkvalitativt utan bismaker och annat skit. Ska köpa mera!

  SvaraRadera
 4. Jag har inte testat denna öl ännu, men det känns jättekul att Sigtuna Brygghus verkar ha fått ordning på flasktappningen, eller vad som nu kan ha varit orsaken till tidigare infekterade öl och konstiga bismaker.

  SvaraRadera
 5. Drack en förra veckan och tyckte den var riktigt bra. Köpte på mig en liten bunt till. Har bara provat tre påsköl men känner inget behov av att prova några andra efter Påsk Alt.

  SvaraRadera
 6. Systembolaget fortsätter med REA även på påskölen! Beställde en kartong Påsk Alt då jag tror den har lagringspotential...

  SvaraRadera