2009-04-13

Nynäshamn Ekholmen Ekologiska Ale

Borde den inte den här, rent grammatiskt, heta Ekholmen Ekologisk Ale eller Ekholmens Ekologiska Ale? Det tycker i alla fall jag.

Men Nynäshamns Ångbryggeri tycker att den här nya KRAV-märkta pale alen på 4,7% ska heta Ekholmen Ekologiska Ale. Och de har väl sista ordet trots allt, det är ju deras öl.

Färgen är bärnsten-koppar, det fingertjocka skummet är ljust beige. Lite skumrester på glaset.

Doften är jästig och lite bitter. Blommor, övermogen frukt, karamelliserat socker, lite jordiga syrliga toner av smör och lagrad ost. Lite oren på ett sätt jag inte riktigt uppskattar.

Smaken är lite mer balanserad än lukten. En fin milt söt maltig bakgrund kompletteras av diverse frukt/blommor/hö och en robust torr beska. Kroppen är låg till medium. Bitterheten ökar i eftersmaken med toner av vax, vaxbönor och grönsaker samt lite lite karamell och fruktgodis. Fastän bitterheten är kraftig en stund sjunker den tillbaka lika fort och ger plats åt en robust, oslipad humlesmak.

Kolsyran är medium, de små bubblorna är friska. Vätskan är krämig, nästan lite tjock för stilen.

Alltså... Det känns lite som en konstig ölbryggartävling: Nynäs-gänget hade fått en korg med råvararor och efter bästa förmåga försökt få ut något drickbart. Och resultatet blir väl som de flasta andra ekologiska svenska öl: Lite ruff, oren och jordig. Samtidigt blir jag lite besviken: Jag hade förväntat mig mer av en pale ale från Nynäshamns Ångbryggeri.

Betyg: 2,65. Tillgänglighet: Systembolagets fasta sortiment. Pris: 28:90 för 500 ml.

11 kommentarer:

 1. Det jag störde mig mest på var den typiska Nynäshamn-jästkaraktären. Har tyvärr fått svårare och svårare att uppskatta Nynäsöl just pga deras jästkaraktär.

  SvaraRadera
 2. jag tycker väl mer att den inte sticker ut så mkt mer än att vara en sämre kopia på bedarö. denna har 4.7%, bedarö 4.5% eller 4.8% (har glömt vilken som brukar vara på fat o butelj).
  Hade ölen istället legat på 5.7 istället för 4.7 så hade jag sett ett större användningsområde för ölen - överlag - än att lansera ännu en öl från Nynäs med "samma" alkoholprocent och "samma" typ av öl som Bedarö,

  SvaraRadera
 3. Bedarö alltid 4,5...Bedarö amerikansk humle...Eko engelsk...blir lite skillnad tycker jag...

  SvaraRadera
 4. Hur har jag missat denna blogg? Guld värt, grymt bra skrivit, bokmärker detta och kommer att fortsätta följa det du skiver med stort intresse :)

  SvaraRadera
 5. Jag har en fråga som nån kanske har koll på. Provade Mariestads Old Ox och Mariestads 6,9% i helgen. Dom har samma artikelnummer och står tydligen på samma ställe på systemet. Men dom skiljer sig i smak och utseende. Nån som har någon info om detta?

  Har skrivit lite om det här: http://olsvammel.blogspot.com/2009/04/confusing-old-ox.html

  SvaraRadera
 6. @Stefan: Jag gräver i just detta under dagen, faktiskt.

  SvaraRadera
 7. @bark: Ah ok, låter bra det. Du brukar ju ha koll på sånt här. Ska bli intressant att se vad du gräver fram.

  SvaraRadera
 8. drack en idag..god lite syrlig och lätt, visst förde väl syran och beskan lite åt geuzehållet..en aning iaf

  SvaraRadera