2009-04-03

Oppigårds Single Hop Ale

Jag blev faktiskt förvånad när jag fick höra att Oppigårds Bryggeri inte bara tagit sig in i Systembolagets fasta sortiment, utan i BAS-sortimentet vilket innebär att den här ölen i minst ett halvår kommer att finnas i alla butiker. Visst gör de jättebra öl, men att de skulle lyckas så här bra hade jag aldrig trott. Ibland verkar faktiskt hårt arbete och konsekvent kvalitetstänkande fungera.

Single Hop Ale är en blond ale med slovensk Styrian Golding som enda humlesort. Ja, det står "american blonde ale" som stil på Beer Advocate beror enbart på att de inte velat/orkat lägga till "engelsk blonde ale" i databasen. Alkoholhalten är 4,8%

Jag har tidigare druckit den här på fat, och då fick den betyget 3,75, läs här.

Färgen är ljust koppar, det höga benvita skummet sjunker ner till en fingertjock skumkrona, lämnandes lite rester på glaset.

Den rätt kraftiga doften domineras av humlen: Gräs, hö och blommor. Lite honung, en viss bitterhet och torkade frukter. Doften får mig att tänka på den hus-smak som Shepherd Neame har.

Smaken är uppfriskande och humlig, men inte överdrivet bitter. Hö, aprikoser, torkade äppelringar och lite engelsk jäst. Eftersmaken är torr och medium-bitter med toner av mineraler, franskbröd, gräs och snittblommor.

Kolsyran är medium till mild, bubblorna är medelstora.

En mycket lättdrucken blond ale med den där speciella gräsiga Styrian Golding-aromen. Den här kommer troligen att bli en stapelvara här hemma i sommar! Fast här begriper jag inte varför de inte säljer den i halvlitersflaska?

Betyg: 3,75 (igen!). Tillgänglighet: Systembolagets fasta sortiment. Pris: 16:70 för 330 ml.

8 kommentarer:

 1. Hellre hade jag sett Spring Ale'n i bassortimentet, men det kanske blir svårt då det är en säsongsöl.

  SvaraRadera
 2. Tyckte också det var lagom bra det här. Blir helt klart att dricka en del i sommar. Håller med om att en 50-cl flaska vore att föredra dock, medan jag tycker Starkportern till exempel hade passat bättre i en 33:a. Hm. Men så mycket gör det väl inte. :)

  SvaraRadera
 3. Alltid roligt när det finns mer god öl på systemet, oppigårds öl är ju både trevliga och väldigt prisvärda enligt min mening.

  SvaraRadera
 4. tycker den e kalas! glad att den finns i bassortimentet, riktig sommar-öl

  SvaraRadera
 5. En fantastisk ale. Dessutom tycker jag det är lysande att den säljs i 33 cl. Tycker och tror att fler sorter skulle tjäna på att säljas i mindre flaskor.

  SvaraRadera
 6. Jag håller med Peter att fler sorter skulle vara trevligt om de såldes i mindre flaskor. En lättdrucken sommmaröl som denna skulle dock kunnat sålts i större flaska utan större protester.

  -Jimmy

  SvaraRadera
 7. Perfekt och trevlig sommaröl, helt klart. Har redan druckit 5 st, hur ska detta sluta? :)

  SvaraRadera
 8. http://snurraglaset.blogspot.com/2011/02/oppigards-single-hop-ale.html

  Jag tycker också att det här är ett strålande öl och en perfekt stapelvara. Emellertid håller jag nog med om att den skulle vara utmärkt på halvliter. Generellt håller jag med Peter och Jimmy om att många öl borde säljas på halvliter men det gäller att anpassa flaska efter öltyp. Ett öl som det här är lämpligt att släcka törsten med och en 33 hinner man ju knappt fukta strupen med...

  SvaraRadera