2009-04-11

Carling Premier

En öl som skapade lite förvåning när jag tittade på nyhetslistorna. Först skulle det lanseras en lager på kvävepatronförsedd burk, Kronenbourg 1664 som bara någon vecka innan släppet plötsligt ersattes med Carling Premier. Bara konceptet nitro-lager gjorde mig lätt skeptisk, men det kanske är en bra idé. I varje fall är det en ljus eurolager på 4,7% tillverkad av brittiska divisionen av Coors.

Färgen är ljust guld; det stora skummet (orsakat av kvävepatronen) sjunker ner/upp till en halvfingertjock benvit skumkrona. Lite skumrester på glaset.

Doften har toner av kokta grönsaker, lite mineraler och en antydan av blöt kartong.

Smaken är först mycket mild, sedan kommer lite instängda toner av malt. En snabbt övergående ton av sötma lämnar plats för lite mineraler och en aning grädde. Eftersmaken är blaskig med antydningar av papper/kartong och lite maltsötma i slutet.

Kolsyran är mycket mild, de få bubblorna är mikroskopiskt små och mjuka. Vätskan är mycket krämig och len som väntat från en kväveladdad burk.

Blask! Först tänkte jag att det här är ett slöseri med malt och humle, men så inser jag att det nog inte är så mycket av de ingredienserna i den här ("Innehåller korn, malt och vete").

Betyg: 1,9. Tillgänglighet: Systembolagets fasta sortiment. Pris: 13:90 för 440 ml.

2 kommentarer:

  1. Ja jag sitter och tar ett par sådana Carling nu, vet inte riktigt hur man ska definiera ölet. Men det första som slår mig är att det är väldans lite kolsyra i, därav blaskigheten månne? Nåja, ska testa burk nr. två få se om ja blir nåt klokare på den här ölananalysen :-S

    SvaraRadera
  2. Måste säga att Carling var bland det blaskigaste jag har druckit. Undviker den i fortsättningen.

    SvaraRadera