2009-04-16

Nils Oscar Saison


Jag borde egentligen äta min lunch (stek, potatis, sås, kokta grönsaker) nu för att hinna med ett möte i eftermiddag.

Men när det kommer nyheter av den här digniteten tänker jag inte låta er vänta:

The Nils Oscar Company kommer 1 juni 2009 att släppa 4.200 flaskor av sin nya Nils Oscar Saison till Systembolaget. 6,6% alkohol, 75 cl specialflaska för 99:00. Så här skriver de om den i pressreleasen:

Nils Oscar Saison innehåller både kornmalt och vetemalt, russin och oraffinerat socker från paradisön Mauritius. Ölen får bland annat sin fina karaktär av humlesorterna Saaz, Amarillo och Styrian Goldings. Vidare är det också kryddat med timjan och vitpeppar. Speciell kryddning kan tyckas, men låt smaklökarna och näsan göra sitt. Nils Oscar Saison är överjäst och ofiltrerat. Jästen är en blandkultur med en Saison-jäst och en belgisk ale-jäst som på ett fint sätt arbetar i harmoni med varandra och ger komplexa fruktiga aromer med drag av kryddnejlika och en del jordnära dofter.

Ställ er på kö. Efter mig.

18 kommentarer:

 1. Mycket spännande! Hoppas bara att den blir bättre än Trippeln.

  SvaraRadera
 2. @Rekan: Precis samma sak som jag tänkte...

  SvaraRadera
 3. Låter väldigt intressant minsann!

  SvaraRadera
 4. Intressant nyhet. Ska bli kul att prova den.

  SvaraRadera
 5. Nån aning om huruvuda man kommer att kunna få tag på den på SB, eller om det uteslutande är krogen som gäller?

  SvaraRadera
 6. De 4.200 flaskorna ska till Systembolaget. Inlägg ändrat.

  SvaraRadera
 7. Intressant! Lite dyrt kan tyckas, men samtidigt kul att ett svenskt bryggeri släpper något annat än sina standardflaskor.

  Får hoppas det blir lyckat i alla fall. Tripeln ska ju ha varit ett riktigt misslyckande, även om jag aldrig testade den (tack och lov!).

  Bra att det kommer en Saison till sommaren i alla fall. Undrar om den är prisvärd jämfört med en Saison d'Erpe-Mere dock..

  SvaraRadera
 8. Verkar som att junisläppet kan bli mycket angenämt!

  SvaraRadera
 9. Tripeln var som sagt rejält misslyckad. Måste ändå brista ut i ett äntligen. Kan väl inte finnas särskilt många svenska saisons? Kommer inte på någon såhär på rak arm.

  SvaraRadera
 10. Låt oss jämföra lite grann. När Slottskällan släppte sin saison för två år sedan kostade den 41,50 kr/liter. Jag tyckte den var hyfsad. Belgiska Saison Dupont, en sann klassiker, kostade 85 kr/liter som tillfällig nyhet, också för cirka två år sedan.
  Nu kommer alltså Nils Oscars saison att kosta 133 kr/liter, och detta från ett bryggeri vars förra belgotolkning var ett rejält fiasko. Ursäkta om jag är skeptisk, men för att motivera ett sånt pris, måste de plötsligt har lyckats att brygga ett sjukt bra öl.

  SvaraRadera
 11. Jo, jag håller med dig Hans. Man kanske inte ska klaga alltför mycket på priser egentligen, då humle- och maltpriser gått upp en hel del och här har Nils Oscar experimenterat med litet andra grejer också. Men faktum är ju att originalen från Belgien i många fall är billigare och det känns på något sätt att man kan lite mer på dem. Är inget kul att betala 99 spänn och sen är det infekterat. Haha. Nej, ush vad negativ jag låter. Det här blir nog bra ändå!

  SvaraRadera
 12. Tjata på om tripeln bara..allt lysande de gjort då??
  Tycker fortfarande att deras barleywine är ett av de bästa öl sverige kan uppbringa faktiskt är nog tripeln de enda ölet de gjort jag kan klaga på.

  SvaraRadera
 13. Har aldrig provat en äldre version av deras barley wine, vilket jag kanske bör göra någon gång. Vet faktiskt inte hur gamla de flaskor var som jag drack, men de var lite halvmeningslösa. Nej, Coffee Stout på fat var riktigt grym! Även senaste julölen var kanonfin faktikst och imperial stouten är ganska bra.

  SvaraRadera
 14. Nej, den här lämnar jag åt er andra. Jag har förtroende för nils-oscar, men saison är en helt meningslös öltyp. Den ger mig ingenting.

  SvaraRadera
 15. Det har inte så mycket med ämnet att göra men när vi nu ändå pratar Nils oscar.. Körde ikväll en Nils Oscar provning med 2 kompisar.

  Nils Oscar God Lager
  Nils Oscar Pils
  Nils Oscar Kalasjulöl 2007
  Nils Oscar Kalasjulöl 2008
  Nils Oscar Julöl 2007
  Nils Oscar Julöl 2008
  Nils Oscar Kalasöl
  Nils Oscar India Ale
  Nils Oscar Kalaspåsköl
  Nils Oscar Barley Wine
  Nils Oscar Rökporter
  Nils Oscar Rökporter 2007
  Nils Oscar Imperila Stout
  Nils Oscar Coffee Stout

  Mumma

  SvaraRadera
 16. Har just druckit Nils Oscars barley wine. N. O., allt är förlåtet!

  SvaraRadera