2009-04-05

Fuller's India Pale Ale

Jag inser att jag aldrig recenserat den här, trots att Fuller's är ganska vanligt förekommande här i landet och att jag sällan tvekar att dricka en IPA. Konstigt. Nå, India Pale Ale är en engelsk IPA på 5,3% från engelska Fuller's.

Färgen är koppar, den är faktiskt lite ljusare än vad jag väntat mig. Det två fingrar höga beige-a skummet sjunker långsamt ner med ett lätt fräsande ljud utan att lämna mycket till rester på glaset.

Doften är ren, frisk och bitter med humletoner av blommor och mörkt bröd. Aningar av toffee, metall och kokos.

Smaken är mycket välbalanserad med både söt malt (småkakor) och aromhumle. Lite toffee och rågbröd som utvecklar sig till en mer bitter smak med en metallisk twist. Toner av bryggerijäst, natriumglutamat och karamelliserat socker i eftersmaken kompletterar den medelstarka bitterheten som är krispigt ren (nästan som en pilsner).

Kolsyran är medelstark, de mjuka bubblorna är små. Vätskan är något mjuk, munkänslan är lätt torr.

Det hade varit enkelt att klaga över den mycket måttliga bitterheten eller något svaga kroppen för ölstilen, men.... Alltså, det här är en jättegod och mycket välgjord öl som liksom bara glider ner och jag blir glad av att dricka den. Bättre än så är väl svårt att begära en söndagskväll på förvåren?

Betyg: 3,85 (det tråkiga utseendet drar ner en hel del). Tillgänglighet: Systembolagets fasta sortiment. Pris: 23:80 för 500 ml.

4 kommentarer:

 1. Jag drack också den ikväll. Får se om jag får tid över att skriva om den senare. Men jag håller nog med dig i det mesta, ren och trevlig smak och en helt okej öl. Till och med ett par snäpp över okej.

  SvaraRadera
 2. Jag tyckte dels den smakade lager och absolut inte ale, och dessutom att den var riktigt trött och tråkig. Så illa faktiskt, att jag hällde ut halva. Var mitt exemplar defekt? Utseendet låter som det matchar din beskrivning, men inte mycket mer...

  SvaraRadera
 3. Provad på puben Bull and Bear i Stockholm anser jag att denna ale var njutbar, inte minst eftersom den var tappad från fat med rätt temperatur, d v s ej så kall som en del flasköl på lokal tenderar att vara. Sällskapet kan ha medverkat att betyget blir 7 av 10.- Pivo

  SvaraRadera
 4. Mer som en extremt bra lager än en IPA. Detta är den godaste öl jag känner till.

  SvaraRadera