2009-04-10

Fuller's Golden Pride

Den här drack jag tydligen på flaska i november 2007. Undrar var? Kanske på Bishops Arms? Jag gav den då 3,75 i betyg: Golden Pride är en engelsk strong ale på 8,5% från Fuller's.

Men nu ska jag vara lat. Jag ska inte recensera den på det vanliga halvformella sättet. Jag skriver i stället den här texten mest av två skäl: Dels för att få använda min bild, dels för att försöka återfå lite hopp för mänskligheten efter kvällens tidigare... upplevelser.

Färgen är mörk bärnsten, det stora skummet är varmt ljusbeige. Nästan inga skumrester på glaset.

Doften är oväntat humlad för stilen. Snygga toner av bittra citrusfrukter, en lätt metallisk mineralton, fruktmarmelad-godis, lite starkvin och lite av den där typiska Fuller's-aprikosmarmeladen.

Smaken är elegant söt med lagrade starkvinstoner, småkakor med sylt. En försiktig fruktig hulme med låg bitterhet kompletterar sötman. Eftersmaken är värmande utan direkt alkoholsmak. Fatlagrade toner av trä och torkade frukter, lite salt och mineraler med en viss sötma, men också en torr örtig ton i avslutningen.

Kort sagt en snygg strong ale, även om det finns de som är komplexare djupare och elegantare. Slottskällans variant är exempelvis inte dum alls. Men den här ska ha beröm för storleken: 330 ml är lagom för en öl på 8,5%.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar