2009-04-24

Nynäshamns Extra Special Nynäs (specialbrygd #1 -09)

Efter vännernas rapport blev min nyfikenhet för stor: Vad kunde Nynäshamns Extra Special Nynäs (specialbryggd #1 -09) från Nynäshamns Ångbryggeri vara för något? Stark var den i alla fall (enligt RateBeer), 7,3%. Och ESB/Special Bitter stilen. Så i det blev en efter-gymmet-öl.

Färgen är guld-bärnsten, det 1½ fingrar höga skummet är varmt smutsvitt. Vätskan är klar.

Doften är lätt (som i icke-tung) och frisk med toner av frukter, smör och en rätt amerikansk bitter humlighet.

Den mycket uppfriskande smaken är milt jästig men lite antydningar av trä, konserverad exotisk frukt och smördeg. Eftersmaken är frisk med en tjusig humleton av lemon/lime och ljust bröd.

Kolsyran är frisk och medelstark, bubblorna medelstora och vätskan är ganska lätt.

En mycket uppfriskande och törstsläckande ale med en amerikansk touch. Men är den verkligen på 7,3%? Jag har lite svårt att tro det – har därför skickat en fråga till bryggeriet.

Betyg 3,55. Tillgänglighet: Fat på krogen. Pris: 74:00 för 400 ml.

3 kommentarer:

 1. Hej! Jag ska till London i början på maj, och tänkte höra efter om pubtips med brett sortiment av såväl cask ales som bra flasköl, och gärna traditionellt pubkäk.

  Har någon nåt bra tips på ölbutik? Jag har hört om stället på Borough market, vilken jag har tänkt besöka ändå, men känner någon till något annat ställe värt att besöka?

  Den som har bra restaurangtips får också gärna skriva ett par rader. Vi är studenter, så även om jag gärna hade tagit en sväng förbi The Fat Duck lär det nog inte bli av..

  Oskar

  SvaraRadera
 2. något svar från nynäs?

  SvaraRadera
 3. @oskar: Du kan ju leta igenom mina gamla inlägg genom att söka efter "London".

  @Anonym: Inte ett ljud.

  SvaraRadera