2009-04-16

De Dolle Oerbier

Ytterligare en öl jag mest köpte för att den såldes i en lagom stor (330 ml) flaska och att jag fick tag på en, sådär i största allmänhet. Beer Advocate klassar den som en belgisk mörk stark ale, och stark är den i alla fall – 9%. Oerbier från De Dolle Brouwers i Belgien beskrivs på etiketten som "nat & straf", "blöt och straff"? Nej jag litar inte på Googles' automatöversättning frå flamländska. "Oer" vet jag inte heller vad det betyder.

När jag öppnade flaskan hördes ett dämpat "poff" och efter att jag ställt ifrån mig flaskan kommer det ett långsamt stigande skum ur densamma. Jag skyndar mig att hälla ner innehållet i ett kalk-glas innan jag behöver torka upp ännu mer från bänkskivan. Ölet ger då ifrån sig ett kraftigt fräsande ljud på det att ett stort luftigt skum bildas. Efter ett tag lugnar det ner sig och kvar blir ett varmbrunt skumlager på ½ fingers höjd. Vätskan är halvgrumlig och mörkt rödbrun.

Doften är söt med en hel del nötter. Alkohol, fuktkola, lite jäst. Råsocker, russin, moget starkvin och en aning av... färsk fisk?

Smaken är varken så tung eller intensivt söt som jag trott från lukten. Visst finns sötma, men framför allt en ton av mogna/torkade frukter: Vita druvor, russin, portvin, lite lime/lemon, rostade nötter och en aning apricot brandy. Eftersmaken har en rik och balanserad söt smak av blandad torkad frukt, en mycket försiktig beska och en lätt träig ton av irländsk whiskey i avslutningen.

Kolsyran är frisk men ändå rätt mild. Bubblorna är små och mjuka. Vätskan är inte alls tung, snarare lite lätt samtidigt som den är mjuk och en aning kladdig.

Det här är en mycket trevlig och välgjord öl som ändå är lite annorlunda mot många andra starka belgare: Här finns varken dän jästighet eller alkoholsmak som jag stör mig på annars. Fast det här är nog en öl som det räcker att dricka en flaska av vartannat år, i alla fall för mig.

Betyg: 4,35. Tillgänlighet: Systembolagets mitt-i-månaden-släpp mars 2009, idag finns det 32 flaskor kvar (osäker uppgift). Pris: 29:00 för 330 ml (ruskigt prisvärt).

16 kommentarer:

 1. En personlig favorit. Nat en straf betyder våt och stark, och Oerbier är en variant på tyskans Urbier (Oerbier var De Dolles första öl).

  SvaraRadera
 2. ... en variant på tyskans Urbier, som dessutom uttalas likadant. Nederländskans oe är samma vokal som tyskans u eller svenskans o.

  SvaraRadera
 3. Mycket trevlig och prisvärd.

  SvaraRadera
 4. När man dricker en tidigare okänd belgare ska man ALLTID hålla sig på diskbänken med glaset i högsta hugg.

  SvaraRadera
 5. Tack för er språkhjälp.

  @DH: Lektion lärd.

  SvaraRadera
 6. Säger bara Biere de Garde. När jag öppnade min första efter en belgien-frankrike resa trodde jag inte min ögon. Vi snackar skumpelare där oavsett om man hällde ner 10-15 cl direkt i ett glas. Bör öppnas i badkar.

  SvaraRadera
 7. När jag var där på bryggeriet fick vi höra att det var en småfräck ordvits: oerbier - hoerbier. Alltså: uröl - horöl. Jfr fuktig och stark. Prostituerade var tydligen festliga på flamländska

  SvaraRadera
 8. Det står en del om denna öl i Roger Protz bok Öl på flaska. När vi ändå är inne på språk så kan jag tillföra att bryggeriet 'De Dolle Brouwers' tydligen översätts till 'de tokiga bryggarna'.

  SvaraRadera
 9. ett annat av deras öl är "dulle teve " som översätts på flaskan till "mad bitch"

  SvaraRadera
 10. Man borde egentligen skriva en liten ordlista över nederländska bryggeri- och ölnamn, bryggtermer osv. med översättningar och uttalsanvisningar för svensktalande och lägga ut den på nätet. Det är lustigt hur ofta jag under de senaste åren har blivit "rättad" av erfarna ölkännare när jag uttalar kända namn "Duvel", "Boon" eller "Gouden Carolus" korrekt.

  Och för min egen del skulle jag uppskatta om det fanns något liknande för tjeckiskan.

  SvaraRadera
 11. Hoppsan! ... kända namn som "Duvel"...

  SvaraRadera
 12. då är det inte bara jag som gör skummande öl ibland...hehe..
  Bryggaren från Öland

  SvaraRadera
 13. Stille Nacht var också en favorit från de delle. Däremot är kraften i flaskorna inget att leka med i vare sig oerbieren eller stillen. Det spelar ingen roll om den är väl, väl kyld, lagom kyld eller rumstempererad och varsamt behandlad; den sprutar ut som värsta fontänen. Har man inte ett glas precis tillhands så får man räkna med hushållsnära tjänster ett bra tag framöver. Hursom, båda dryckerna som funnits tillgängliga på Systemet har varit sjukt bra och prisvärda.

  SvaraRadera
 14. En mycket trevlig öl helt klart. Hoppas på fler De Dolle-släpp på systemet. Drack för övrigt en Bos keun förra veckan som skummade rejält den med.

  @Hans: Hittade denna sida för ett tag sen, väldigt välgjord med ljudfiler och allt; http://belgianstyle.com/mmguide/pronounce/speak.html

  SvaraRadera
 15. Vad ni tramsar. Det begriper ni väl att oer = öra, och indikerar att man blir ordentligt på örat av att dricka det.

  SvaraRadera
 16. @Hans: tjeckisk ordlista finns nu på http://www.svenskaolframjandet.se/node/2927
  Jag har tänkt länge på den, tack för puffen!

  SvaraRadera