2009-04-04

Grebbestad Lager

Ännu ett exempel på ett svenskt hantverksbryggeri som fått in en öl i fasta sortimentet (modul T2): Grebbestad Lager är en ljus eurolager på 5% från Grebbestads Bryggeri.

Färgen är guld, vätskan klar. Det höga skummet är benvitt och luftigt. Det sjunker sakta till en ganska hård skumkrona på ungefär två fingrars höjd. Minimala skumrester på glaset.

Doften är frisk och torr med viss sötma och en fin humleton av nybakt bröd, gräs och grönt te.

I smaken känner jag igen tonerna från doften: Bröd, grönt te, en del sötma och lite konstiga bismaker av jord, vått gräs och blöt hund. Eftersmaken har en mycket modest bitterhet, lite blommiga toner, aningar av jäst och kokt kött. Avslutningen domineras av nyslaget gräs.

Kolsyran är medelstark, bubblorna små. Västkan är len.

Hm. Alltså. Det är något konstigt med den här. Jag är helt säker på att jag druckit en lager från ett svenskt mikrobryggeri som smakade exakt såhär. Men jag kommer inte på vad det kan ha varit, kanske kan det vara ett annat Grebbestadöl? I vilket fall fanns det en del bismaker som jag inte tyckte passade speciellt bra här.

Betyg: 3,05. Tillgänglighet: Systembolagets fasta sortiment. Pris: 14:90 för 330 ml.

7 kommentarer:

 1. Enligt rykten så bryggs en del av Grebbestads produkter på Åbro. Bland annat har det funnits burköl från Grebbestad som mig veterligen icke tappar på burk. Dom själva förnekar detta men i Vimmerby så förpackas en del öl med Grebbestads etiketter enligt relativt säkra källor. Ärlighet???

  SvaraRadera
 2. När ämnet berördes vid tidigare tidpunkt postades ett svar från Grebbestads att "allt som säljs på Systembolaget är bryggt i Grebbestad".

  Det något kryptiska svaret kan tolkas som att Åbro brygger för krogförsäljning. Om inte någon från bryggeriet svart på vitt talar om vad som gäller.

  SvaraRadera
 3. Har hört vittnesuppgifter från Åbro att det finns etiketter och kapsyler från Grebbestad och Slottkällan där. Så man kan ju undra vad dessa gör på Åbro om man inte buteljerar något från dessa två "miksobryggerier". Sedan är ju Grebbestads nya namn som Original mm snarlika ett visst bryggeri...

  SvaraRadera
 4. Med allt snack om transporter som klimathot och värdet av lokal produktion, så bör man som konsument kunna kräva ärliga redovisningar av produktionen.

  Etiketter och kapsyler kan lätt transporteras till andra anläggningar, men datummärkningen ser ofta olika ut från olika maskiner. Ett litet bryggeri har nog bara en maskin och därför borde all märkning se enhetlig ut. Om man inte ...

  SvaraRadera
 5. Burk var det många år sedan förre ägaren provade. All starköl bryggs på Grebbestad Bryggeri sedan 2 år. Vi har gjort Lego för Folköl som är snarlik etikett till Original, dock inte i år då vi har haft råd att brygga för fullt även under lågsäsong.
  Ordet Original hör till att "Granit är vårat original" och då vi tycker att man skall köpa en Grebbestad istället för en Granit.

  Våran datummärkning är på Baksidan av etiketten och och inte på kapsylen som tex hos Åbro.

  Mvh Ola Jonsson Grebbestad Bryggeri

  SvaraRadera
 6. Ola: Tack för klargörandet. Vilken publik man har!

  SvaraRadera
 7. Jag bara älskar dina betygsättningar, 3,05, och det värsta är att jag håller med. 3,05?, har du mina smaklökar eller? Det där med att pröva öl är lite vanskligt. Prövade Oppisgårds Easter ale häromveckan och så åter i afton. Förr 3 i afton 5,00.
  Ha det gôtt, som vi göteburgare säger.
  /Thomas

  SvaraRadera