2009-04-04

Left Hand Haystack Wheat

Dagen har i stort spenderats med att hämta ut beställd öl och sedan fotograferat och bildbehandlat alla nyinköpta flaskor och burkar. Samtidigt som det varit en riktigt fin vårdag ute... För att kompensera får jag väl dricka en (tror jag) riktigt somrig öl: Haystack Wheat, en amerikansk ljus veteöl på 5,0% från Left Hand.

Färgen är guld med lite orange, vätskan är lätt grumlig. Det fingertjocka skummet är vitt och kompakt. Inga skumrester på glaset.

Doften är fruktig med mogna äpplen, lite bananarom, jäst och kryddiga/gräddiga toner.

Smaken är friskare och lite syrligare än de tyska veteölen. Jämfört med dem är kroppen också betydligt svagare. Smak av äppelkart, vaxbönor och lite jäst. Eftersmaken är mycket mild, nästan helt frånvarande.

Kolsyran är stark och frisk, bubblorna är små. Vätskan är ganska lätt, känslan i munnen torr.

Jag vet inte... Jag har inte druckit så mycket annan amerikansk veteöl, men den här var på alla sätt mesigare än de tyska originalen och det är väl inte riktigt vad jag väntat mig. Jag håller mig nog till de sydtyska sorterna i fortsättningen.

Vilket är lite trist, det känns som jag har en speciell relation till Left Hand eftersom de var bland de första amerikanska mikroölen jag drack för sådär 10 år sedan. Och så har jag träffat deras trevlige bryggare.

Men men. Hade det inte varit för Systembolagets rigida inköpspolitik hade man kanske fått någon mer av bryggeriets riktigt bra öl hit. Som Jackman's APA.

Betyg: 2,5. Tillgänglighet: Systembolagets fasta sortiment. Pris: 19:90 för 355 ml.

5 kommentarer:

 1. Drack den här idag och hade inga större förväntningar, amerikansk veteöl är aldrig någon höjdare. Brukar fundera på hur man ska betygsätta ett öl och ställer mig då frågan, skulle jag rekommendera det till någon annan eller dricka det själv igen, och svaret är då nej i båda fallen. Håller annars bryggeriet i allmänhet tämligen högt.

  SvaraRadera
 2. Jag tyckte att det var helt okej. Det var dock en fördel att det inte var 50 cl flaska. Då hade jag nog inte orkat med den. Som det är nu håller den samma klass som de flesta tyska i samma klass men den kommer inte i närheten av de bästa.

  SvaraRadera
 3. Jag drack en i fredags och tyckte den var okej. Vilka skulle ni säga vara de bästa i genren (gärna av de som finns enkelt tillgängliga som på systemet)?

  -Jimmy

  SvaraRadera
 4. Jag drack en i bastun efter innebandy i fredags, den kan man väl säga hade gjort sig bättre i ett för typen avsett glas än på flaska. Upplevde kolsyran väldigt stark och vass.

  Jimmy:
  Jag tycker nog Weihenstephaner Hefe Weiss är den klart bästa vete/weissbieren på Systembolaget.

  SvaraRadera
 5. Håller med dempa: Weihenstephaner är stabilt, pålitligt och mycket bra! Klart bäst i det fasta sortimentet, till det facila priset av >20 spänn.

  SvaraRadera