2009-04-08

Oppigårds Golden Ale

Hösten 2007 kom Golden Ale från Oppigårds Bryggeri i det ordinarie sortimentet, jag gav då flaskan hela 4,1 i betyg. Nu fanns den på fat. Det är fortfarande en amerikansk/engelsk golden ale på 5,2%.

Färgen är djupt gul med en ton guld. Det stora kompakta varmvita skummet bildar en snygg krater och lämnar mycket skumrester efter sig.

Lätt humledoft med aromatiska toner av smör, honung och en medelstor ren beska.

Som vanligt med öl från Oppigårds har de varken sparat på kvantitet eller kvalitet när det gäller humle. Här finns en fin bitterhet som ändå inte är speciellt stark. Ölen som sådan är annars relativt enkel och lagerlik, som den här stilen ska vara. Lite citron-syrlighet och behagligt bittra toner kompletteras av en mjuk kärmig malt med bara en aning rostade toner. Eftersmaken är snarlik med citrus och aningen rostad malt samt lite hö och uppfriskande bitterhet.

Kolsyran är medelstark, de mediumstora bubblorna är mycket friska. Vätskan är lätt och len.

Bartendern hade skrivit "Vårmums!"som beskrivning för den här ölen på nyhetstavlan. Jag håller helt med: Det här är en enkel välgjord lättdrucken öl, perfekt för den tiden på året när man tycker att 14º är varmt och skönt!

Betyg: 3,7. Tillgänglighet: Fat på krogen. Pris: ?? för 400 ml.

2 kommentarer:

  1. Den finns väl med i ordanarie soritmentet!? Brukar alltid se den på mitt lokala bolag. Köper den sällan dock, tycker inte den så speciell, både singlke hop och spring ale tycker jag e godare

    SvaraRadera
  2. @affe: Helt rätt. Jag är tydligen ur form den här veckan...

    SvaraRadera