2009-03-13

Sierra Nevada Harvest 2008

Vad ska jag dricka i kväll? Jag har en öl som nog ska drickas så snart som möjligt, Harvest 2008 från amerikanska Sierra Nevada. Det är en amerikansk IPA på 6,7%. Fokuset är på humlen: Den är humlad med hela kottar som skördats samma dygn som de slängts i ölen.

Färgen är mörkt bärnsten med lite rött. Det stora skummet är varmvitt och luftigt. När det sakta sjunker ner lämnar det massiva rester av skumrester på glaset.

Doften innehåller mycket humle, men inte så mycket bitterhet eller grapefrukt som man kunde tro. Toner av smör, mineraler och en aning nötkött.

Smaken är... Alltså, det här känns jättekonstigt. Den här ölen skapar mycket smaker längst fram i munnen och i svalget, men i mitten av munnen känns det som om jag dricker mineralvatten. Blev det där begripligt? I alla fall är den första smaken är rent bitter. Sedan kommer smöriga toner, vitt bröd och lätta jästiga-jordiga mineraltoner. Eftersmaken är hulmig och medelbitter med lite torra toner av deg och krita. Den där skumma känslan i munnen är dock kvar.

Kolsyran är lätt med många små bubblor. Vätskan är torr och aningen lätt.

En annorlunda öl med en hel del humlesmaker som jag inte träffat på tididgare. "Smakhålet" förstör dock upplevelsen för mig. Undrar om någon annan upplevt samma sak?

Betyg: 3,65. Tillgänglighet: Mitt-i-månaden-nyhet februari 2009, just nu finns 5 flaskor kvar i butikerna. Pris: 65:10 för 710 cl.

4 kommentarer:

 1. Tycker att det är en grym öl, kanske den bästa jag testat från Sierra Nevada. Men alla kan ju inte tycka lika och tur är väl det.

  SvaraRadera
 2. Samma här, en av de bästa från SN.

  SvaraRadera
 3. Om jag ska kolla mina recensioner så är Bigfoot bäst. Men Pale Ale är nog den jag helst beställer in.

  SvaraRadera
 4. Detta är definitivt en favorit från Sierra Nevada. Upplever inte alls vad du beskriver.

  Ska bli intressant att testa Torpedo någon dag.

  SvaraRadera