2009-03-27

Left Hand Chainsaw Double Sawtooth Ale

Sawtooth Ale, från Left Hand Brewing, är en amerikansk ESB som jag tyckte var riktigt trevlig när den fanns att köpa. Bryggeriet gillade den också och undrade vad som skulle hända om de skruvade upp alla ingående delar mycket högre. Resultatet blev en amerikansk strong ale på 9%, Chainsaw (Double Sawtooth) Ale.

Färgen är mökt röd-brun, vätskan är aningen grumlig. Det fingertjocka ljusbruna skummet sjunker längsamt till ett tjockt lock med en fin ring och en hel del fina skumrester på glaset.

Doften är söt och maltig med mogna toner av russin, äpplen och julkryddor. Lite värmande alkohol samt citrus- och bitter amerikansk humle i bakgrunden.

Smaken är väldigt maltig med en stundtals intensiv sötma. Toner av rågbröd, knäckebröd och småkakor. Mogna fruktiga smaker av russin, plommon, äpplen och en hel del värmande alkohol. Smaken kompletteras av aningen jordig och medelbitter humle. Den långa eftersmaken är söt och fruktig (hallon, äpplen. bananskal) och en försiktig bitter-syrlig ton.

Kolsyran är är mild med små mycket friska bubblor. Vätskan är mjuk.

En amerikansk strong ale med mer humlig bitterhet och alkohol än väntat. Det är fortfarande en trevlig öl med den där speciell Left Hand-humlingen. Lite för mycket öl för att dela på två, känns det såhär i efterhand.

Betyg: 3,9. Tillgänglighet: Mitt-i-månaden-nyhet juni 2008. Just nu inga flaskor kvar. Pris: 99:50 för 750 ml.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar