2009-03-12

Öl och pengar


Ämnen som jag tidigare nuddat vid genom åren har varit ölpriser, ölsnobbism och det allt bredare sortimentet av öl i Sverige.

Det hela startade häromdagen med kommentarer till mitt-i-månaden-nyheterna där jag i en kommentar (jag tyckte inte det hade med nyheterna att göra egentligen) kommenterade att jag inte skulle köpa speciellt mycket. Speciellt om Rogue XS-barley winet skrev jag
Ja. Jag gillar öl, men inte i i den förpackningen och till det priset.
Någon höll med, men en anonym kommentator tyckte då
Barken, gillar din blogg och tycker du i och med ditt svar om att gilla öl men inte förpackning och den eviga frågan priset på en "öl" så kan du väl gå i bräschen för en debatt om sjukdomen bland ölfrämjare som vill ha det bästa men inte betala för det.Säger inte att du är "sån" men det är ett jävla gnäll, mer än jubel för möjligheterna att få tag i saker. När det kommer till priset så verkar "ölfrämjare" vara på samman nivå som Sofiero folket, en "öl" ska inte kosta något.
Det här startade en intressant debatt, men eftersom det här är min blogg så vill jag passa på att kommentera det hela lite mer detaljerat.

Varför kommer jag inte att köpa "Rogue XS Old Crustacean Barley Wine 2008"?

Jag är helt på det klara att det är en fantastisk öl. Snittbetyget på Beer Advocate är 4,04, Ölbröderna hyllar det och på RateBeer har den det imponerande betyget 92.

Det är en kombination av flera orsaker. För det första är det en flaska på 0,7 liter och en öl på 11,3%. Jag vet av erfarenhet att den flaskan kommer att bli stående ett bra tag hos mig. Jag inser att det är en amerikansk barley wine, en krävande öl som kräver tid och gott sällskap. Inte för att jag tror den blir sämre med åren, men ändå. Fantastisk öl som jag inte enkelt kan dricka har jag gott om, plats är det sämre med.

Så är det det där med flaskan. När jag efter lite om och men fick i mig syskonölen Imperial India Pale Ale stod jag där med en vacker keramikflaska med patentkork som... Ja? Jag kokar inte saft eller känner nånga som gör det, i alla fall inte när jag tömt flaskan. Oavsett om jag fick förpackning + öl + frakt + skatter + allt annat för ett jättebra pris kändes det just då som om jag inte riktigt fått bra utdelning för miga pengar - ja, hade det varit exakt samma öl i en vanlig brun glasflaska för samma pris hade det känts mycket bättre. Rationellt? Nej, jag är människa bara.

Förstår ni bättre nu? Är det OK?

Det kom mer kommentarer. Marc från importfirman Brill & Co lämnade en del intressanta upplysningar om hur det funkar med ett sånt här exklusivt släpp:
Har hört några kommentarer om att Alesmith/Mikkeller/Stone skulle ha ett upptrissat pris i förhållande till kvaliteten och antydningar om att leverantörerna drar upp priset och kunden ska se glad ut och betala. Så enkelt är det tyvärr inte att vara leverantör. Jag skulle vilja klargöra några saker:
 • Mängden som lanseras är 720 flaskor. Täckningsbidrag per flaska är några enstaka kronor. Detta ska sedan täcka administrationen för orderläggning till producent, offertförfrågning till transportörer och bokning av transport, skapa artikelupplägg både hos oss och vårt lager, offerthantering mot Systembolaget, leverans av varuprov till Systembolaget, ordna så flaskan får en sticker med korrekt märkning för svenska regler, samt alla telefonsamtal och email mellan alla parter. Någon som kan räkna ut hur mycket som blir över? Någon som kan räkna på skillnaden med samma arbete om man har en lansering på 500 000 flaskor?
 • Ölet producerades i USA i en mycket begränsad kvantitet. Av denna skeppades en ännu mer begränsad mängd till Danmark, som var tänkt att bli det enda stället utanför Europa där ölet skulle säljas. Vi lyckades dock ordna så att vi fick köpa ett gäng kartonger eftersom vi ville erbjuda även svenska marknaden denna som vi tycker roliga samarbetsprodukt mellan tre av världens främsta ölbryggare. Och små kvantiteter i alla logistikled ger högre pris per flaska, så är det bara.
 • Vore det bättre om vi och Systembolaget hade struntat i att ta in produkten? Vem hade blivit gladare? Alternativet för den som vill prova ölet är (om man inte vill åka till USA) att åka till Danmark. Där kostar ölet 45 DKK på Ølbutikken. Danska kronan står i 1,51 så det blir 67,95 kr. Alltså mer än på Systembolaget trots lägre skatter än i Sverige. Plus 1000 kr för resan.
 • Kontenta: Som leverantör erbjuder vi folk i Sverige att kunna köpa ett unikt öl som egentligen inte skulle gå att få tag på här, mer eller mindre utan något emellan, till och med till ett lägre pris per flaska än i Danmark. Som konsument förväntas ingenting av dig. Men om du skulle vilja köpa detta öl har du i alla fall möjlighet till det och kan samtidigt veta att du får det till ett lägre pris än kanske någon annanstans i världen. Förhoppningsvis gör det åtminstone någon glad.
Det är vad jag kallar konsumentupplysning, och det ger en hel det att tänka på.

Något som jag funderat över några dagar är att ölvärlden har utvecklat sig på ett sätt som gjort oss fartblinda. För bara några år sedan kändes det som om vi överdrivet ölintresserade var en relativt homogen grupp. Vi suktade efter extremöl, efter de där små exklusiva släppen som inte Systembolaget verkarde klara att hantera. Vi klagade över att Systembolaget inte tog in något intressant och att krogarna (med en hanfull undantag) inte brydde sig.

Så är det inte idag. Vi har blivit fler. Och därmed mer diversifierade. När det kom en handfull nyheter i månanden (för många år sedan alltså) så var det inga problem att hänga med. Köpa allt. Prova. Jag försökte hänga med så länge jag orkade, men insåg för en tid sedan "Jag kommer inte att gilla allt. Jag kommer att glömma några av de här flaskorna i skafferiet." och det blev "Jag kommer att kunna använda de här pengarna på ett bättre vis.".

När man pratar med en vinentusiast så kanske denne säger "Jag gillar italienska viner bäst. Tänk vilka snygga viner man kan göra av Primitivo!" så accepteras det av de allra flesta. Men ölvärlden är fortfarande lite omoget nervös. "Va? Tyska öl? Det är ju bara en massa trist budgetlager! Nä amerikanska humlebomber ska det vara. Eller riktigt sura oblandade guezues! Det är riktig öl det. Öl för kännare!".

Nej kanske inte riktigt. Men åt det hållet. Och det är väl naturligt för en intressegrupp som fortfarande håller på att känna sig fram och organisera sig. Invanda arbetssätt och tankegångar måste kompletteras, spridas och ändras med tiden.

På samma sätt som (har jag förstått det) som att man bland vinfolket både accepterar de som köper slottsviner för 1.200:- för att lagra i 25 år som de som springer benen av sig för ett fyndvin för 95:- till husmanskost så borde vi göra detsamma.

Därmed inte sagt att man ska tycka att det är bra att folk dricker dålig öl.

Under tiden behöver vi ta lite djupa andetag då och då. Eller varför inte ta en öl. Just nu dricker jag exemepvis en jättegod Oppigårds Spring Ale.

19 kommentarer:

 1. Jag tycker det bara är roligt att det kommer massa intressant öl till Sverige som man annars inte skulle drömma om att få tag i. Sen att det kostar en smula får man väl ta? Ingen tvingar till köp och har man inte råd med alla så kan man ju ta och pricka in en sort som man kanske tror risken är större att man gillar. Tycker inte du behöver försvara dig varför du inte vill köpa en viss öl. Jag tänker inte heller köpa den, trots att jag gärna skulle betala 150:- bara för att flaskan är så förbenat fin :P Men det finns roligare saker för en student att lägga slantarna på än barley, exempelvis XS IPAn ;)

  SvaraRadera
 2. Bra inlägg Bark. Instämmer, nästan, till fullo :)

  Nu ser jag fram emot ölsläppet på måndag där jag kommer att investera i ett par av ölsorterna :)

  SvaraRadera
 3. För det första tycker jag det är ok att vi i Sverige får betala dyrt för konstiga öl som kommer långväga. I de lägena betalar vi inte för ölen utan för servicen att de kommer till Sverige.

  Däremot tycker jag det är löjligt att betala mycket pengar för en industriprodukt bara för att den har stylad flaska. I USA kostar den där flaskan $15 och det är i mesta laget för en inhemsk öl.

  Jag vill inte ha bra öl med stylad flaska till ett skyhögt pris. Jag vill inte heller ha dålig öl med ett lågt pris. Jag vill ha bra öl till ett bra pris.

  SvaraRadera
 4. Väl talat Barken! En alldeles utmärkt ursäkt att kanske ta kvällens tredje öl... börjar man kl 13 så gör man...

  SvaraRadera
 5. Bra skrivet Bark, jag kommer nog att köpa minst en flaska av barleywinet provade det för något år sedan och tyckte mycket om ölet.

  Men till sist handlar ju det mesta om tycke och smak, jag skulle aldrig få för mig att dricka en sådan flaska själv heller för den delen, den bör delas på minst 4personer, det hade varit bättre om den släpptes i 25cl flaskor, men det är ju upp till bryggeriet.

  Som sagt ett bra inlägg som vanligt .

  /fredrik

  SvaraRadera
 6. I slutändan handlar det ju om var och ens privatekonomi. Jag tycker jättemycket om att resa men jag skulle knappast betala 100 000 kr för en resa till Mallorca. Ost är gott men om priset på favoritosten stiger till 1000 kr/kg får man nog tänka efter både en och två gånger. Kommer att köpa en av varje av XS-flaskorna eftersom jag aldrig testat dom innan men jag tvivlar på att det kommer att hända igen.

  SvaraRadera
 7. Väldigt nyttigt och intressant inlägg.
  Jag kan konstatera några saker:

  1. Någon fördomsfull, anonym person drar (kanske inte exakt alla)1300 ölfrämjare över en kam och menar att "de" inte vill betala för bra öl etc. Kliv fram, fegis!

  2. Man kan ju skita i att köpa ett dyrt öl utan att behöva gasta om det. Valet är fritt.

  3. Brewdog gör bra öl, men inte så mkt bättre än någon annan. Där har du stenhård marknadsföring och löjliga priser ibland. Jag bojkottar stenhårt!

  SvaraRadera
 8. Meget bra innlegg!

  SvaraRadera
 9. Jag har också valt att inte köpa XS ölen denna gång. 150 känns lite för mycket för mig i dagsläget.

  Det stora Problemet med öl är att det är så GOTT. Har man druckit en flaska dyrt vin får man sällan för sig att dricka en (eller flera) till. Med öl är det ju tyvärr en helt annan femma. Därmed blir det lätt absurt dyrt.

  Jag godtar även förklaringen från importören i detta fall när ölen faktiskt är dyr även i hemlandet USA. Men man blir ju lite besviken när priset i Sverige är flera hundra procent av det ursprungliga.

  SvaraRadera
 10. Instämmer! Tycker snobberi är löjligt rent ut sagt, öl ska vara kul, gott och intressant och en upplevelse för alla sinnen. (Nåja, hörseln kanske är ett undantag)

  Endel verkar ju ha favoritstilar, visst, det finns stilar jag tycker mycket om, men jag försöker samtidigt hålla mig öppen för all öl.

  Dock är trenden lite tråkigt och många verka tänka att om något är billigt, så är det inte bra. Vilket är en ganska trist uppfattning.

  Kolla på en öl som Orval, som är en öl i värlsklass, som bryggs av munkar på ett kloster i Belgien. Den kostar inte mer än 21,70, betydligt billigare än många andra, mindre spännande öl, av sämre kvalitet.

  Sen märker man ju när man kikar här på bloggarna att öl med lägre alkoholhalt ofta får ganska mediokra betyg, vilket för mig är väldigt märkligt.

  Nåväl, huvudsaken är att man har trevligt och dricker det man tycker är gott och intressant. Säger som Närke Kulturbryggeri, öl är konst!

  SvaraRadera
 11. Hm, en "spännande" debatt kan man väl säga. Nånstans kan jag tycka
  att det är "synd" att man väljer bort XS p.g.a priset men det är min åsikt. Precis som Marc på Brill säger så är det inte direkt
  fet marginal på små släpp.
  Hurvida flaskan är för "häftigt" "designad" överlåter jag till andra. Kan dock lägga till
  att frakt från Oregon anses av
  frakt företagen själva vara det svarta hålet på jorden för att
  skeppa ifrån, och ja, det är inga kul frakt priser därifrån. Intressant notering om att XS kostar 15$ i USA, med den senaste
  tidens $-kurs så är då inte
  helt galet dyrt på SB.
  Den anonym som drog igång det hela
  kanske har gjort oss alla en tjänst
  trots allt, det här är en intressant debatt och internet som verktyg har en otrolig genomslagskraft.
  Må väl därute/M v h Jugge-OT

  SvaraRadera
 12. Sprider lite glädje i form av info
  om vad som är på väg in till OT på
  fat & flaska, serveras mot slutet av Mars.
  USA ÖL MARS 2009 Flaska
  Andersson V 20th Anniversary DIPA
  Bells Hop Slam
  Dogfish 60 Minute
  Dogfish 90 Minute
  Dogfish 120 Minute
  Firestone Walker Pale Ale
  Great Divide Fresh Hop
  Left Coast Hop Juice
  Port Brew Shark Attack
  Lost Abbey Serpents Stout
  Port Brew Midnight Session
  Sly Fox Odessy IMP IPA
  Oskar Blues Ten Fidy
  Troegs Nugget Nectar
  USA ÖL MARS 2009 FAT
  Andersson V 20th Anniversary DIPA
  Dales Pale Ale
  Firestone Walker IPA
  Left Coast Hop Juice
  Left Hand Twin Sister DIPA
  Left hand Chainsaw IPA
  Moylans IPA
  Moylans Hopsickle
  Pennichuck Pozharnik Stout
  Pennichuck Halligan IPA
  Rush Bubbeljack IPA
  Sly Fox Odessy IMP IPA
  Smuttynose IPA
  Southern Tier Gemini
  Southern Tier Choklat
  Two Brothers Avalon Ale

  Skå och hej/Jugge-OT

  SvaraRadera
 13. Jugge: Dags att kolla hotellpriserna i Stockholm! Tack för infon.

  I övrigt: Jag var som vanligt för ttrött när jag skrev mitt inlägg, men jag kunde inte vänta längre. Trots den grumliga strukturen i texten hoppas jag att budskapet gick fram.

  SvaraRadera
 14. "Bästa" pris & läge (krypavstånd)
  är båten Gustav af Klint.
  http://www.gustafafklint.se
  Eller,http://www.theredboat.com/,
  också krypavstånd till OT,Akku,Bish,Black & Brown,Warehouse.

  Meddelar fortast möjligt när vi är
  igång, förra året blev en sändning
  försenat p.g.a utebliven medvind!!
  Förklara den på ett container fartyg!, man utgår ju från att man
  inte åker med Kon-tiki liksom.

  ha en bra helg allihopa./Jugge-OT

  SvaraRadera
 15. Jugge: Låter som att det blir ett besök på OT mycket snart!

  Bark: Jag kan förstå att man retar sig på förpackningen, men jag tror inte att prisskillnaden hade blivit jättestor utan den. Själv tycker jag att XS DIPA faktist är (nätt och jämt) prisvärd, för den är extremt god. Men var och en gör som sagt sitt eget val, efter egna överväganden.

  FredrikK: Underskatta inte hörseln! Att lyssna på när en sprudlande öl hälls upp i glaset, under det att skumkronan sväller upp och sedan sätter sig är väl inte dumt?

  SvaraRadera
 16. Bra och välformulerat inlägg, som vanligt.
  Kan väl bara hålla med dom flesta innan mig att det är kul att det kommer små, dyra, exlusiva släpp emellanåt. Det är ju frivilligt att köpa, som sagt.
  Jag köper inte alla dyra släpp som kommer men ibland siktar man in sig på något speciellt och visst känns det lite lyxigt att korka upp en bira för 140 kr.

  SvaraRadera
 17. Grejen är ju den att det ÄR dyrt med 140 kronor bara för att man ska få en stor keramikflaska. Vem hade inte föredragit små flaskor för ca. 40 kronor styck? Även om inte literpriset blir så extremt mycket lägre har jag hellre flera små flaskor som jag kan dricka lite då och då... jag har inte heller så jättemycket emot "bombers" för 80 kronor flaskan, men när ölet ska bli dyrare bara för en idotisk keramikflaska har man faktiskt rätt att klaga. Å andra sidan köpte jag en flaska ändå, och visst, den är snygg som tusan men det är i förta hand öl och inte flaskor jag är intresserad av (även om en snygg flaska bidrar till helhetsintrycket, de behöver dock inte vara gjorde i keramik för att vara snygga...).

  Sedan beror det ju lite på. Jag har inga som helst problem med att köpa några flaskor Brunch Weasel trots att det kostar 100 spänn. Jag antar helt enkelt att det blir rejält dyrare när man har jättedyrt bajskaffe i, men här är det ju ölet jag betalar för och inte flaskorna...

  Ööh. Några tankar bara. Blev inte så välformulerat...

  SvaraRadera
 18. Tycker inte ölen från XS har vart så överprisade, även om det inte hade gjort mig något med ett lite lägre pris. I såfall har vi sett värr exempel, t.ex. Hvedegoop.

  För övrigt känns det bra att jag nyss bokade övernattning på Röda Båten. Lagom avstånd till OT :)

  SvaraRadera
 19. En sak som kan påverka är ju hur många öl som släpps samtidigt. Jag har givetvis inga problem att som den här månaden köpa 4 öl 296.80 kr även om några av dom är lite dyrare. Men om man tar december 2008 som exempel så är jag nog mer benägen att gnälla över priset på enskilda flaskor då totalen blir 1079.60 kr. Utöver det så släpptes det även flaskor i början av dec samt innan det även julölen som extra släpp.

  Sen finns det en annan sak. Jag vill gärna smaka allt nytt som kommer men släpp som jag redan provat behöver jag inte köpa igen.... Om dom nu inte var väldigt goda och många av dom är ju det så då är vi kanske tillbaka på ruta 1 igen.

  Lite osammanhängande kanske men jag hoppas någon förstår vad jag menar i alla fall.

  SvaraRadera