2009-03-14

Lång näsa!

När jag var i högstadieåldern användes uttrycket "Näsan bak" tillsammans med en gest där man spärrade ut fingrarna och placerade tummen på bakhuvudet. Jag tror det betydde att den man pratade med blivit grundlurad — som "lång näsa" fast värre.


Foto: Mrkgrd. Licens.

Statyn föreställande Pinocchio vållade en hel del debatt när den planerades och sattes upp i Borås i våras. Men (som det brukar) har folk vant sig och börjat gilla konstverket.

När Bishops Arms Borås skulle skaffa sig en egen husöl var det inte längre självklart att döpa den efter en knalle. Namnet på den schwarzbier som Ocean Bryggeriet skapade blev till slut Lång Näsa Svart Lager.

Svart lager tycker jag vi har för få av. Hoppas man får tillfälle att dricka av den någon gång.

Borås Tidning skriver mer, här.

Senare tillägg: Jag frågade Ocean Bryggeriet om det var samma öl som deras Black. Thomas Bingebo förklarade omgående att Lång Näsa är baserad på samma recept, men att den är annorlunda humlad.

(Tack Dempa för länken)

4 kommentarer:

 1. vi har ocean black dvs deras swarzbier påkopplad i detta nu ifall du undrar :)mvh Per

  SvaraRadera
 2. Så är det, god var den också (recension kommer inom kort). Jag har frågat bryggeriet, och Black och Lång Näsa är inte identiska öl då de humlats något olika.

  SvaraRadera
 3. http://www.bt.se/nyheter/boras/tv-bt-testar-pinocchioolet-japansk-stil(1220971).gm

  SvaraRadera
 4. Lång Näsa är som sagt baserad på Black-receptet, men något annprlunda malt och humle. Bland annat använder jag Maris Otter Pale Ale Malt för att få en mer fyllig karaktär än Black som är brygd på lagermalt.

  SvaraRadera