2009-03-02

Efter Chokladfestivalen - lördagen

Foto: Emma Hernell

Jag är inte speciellt förtjust i mörk choklad. Det hade egentligen varit lite tufft att säga att "jag jobbade på Linköpings Chokladfestival men åt inte en enda bit choklad", men det är inte helt sant: Jag tog sammanlagt 4 småbitar Plopp Saltlakrits från Cloettas monter.

Men det var ju inte för chokladen jag var där, det var för att okontrollerat babbla om öl. Och det gjorde jag.

På fredagen tittade vi igenom den nyss uppbyggda baren och åt en middag för utställarna. Där fick vi också lite information om praktiska detaljer. Hem för att sova.

Lördagen inleddes med träningsvärk i ljumskarna efter torsdagens gympass. Vid tio hade jag cyklat bort till Cloetta Center för att sätta igång. Kön utanför ringlade sig lång, folk hade tydligen stått där sedan åttatiden.

I baren stod redan Tess (De Klomps barchef), skäggklompen Per och Take själv. Allt var redan på plats så det var bara att ställa sig och vänta på de hugande kunderna. Vi hade räknat med en mycket lugn period i början, folk vill inte dricka öl innan lunch och det verkar som om besökarna gärna slog ett par lovar kring montern innan de verkligen kom in och var nyfikna.

Vi sålde smakprover på alla våra öl, både våra fatöl (Budel Pils och Westmalle Dubbel) och alla flaskölen för 10:- för 10 cl. Det vill säga alla utom Gouden Carolus Carolus D'Or - Cuvée Van De Keizer (allmänt kallad Kejsarölen) 2006 och 2007 som vi serverade i halvglas - fortfarande ett fynd.

Och det var smakproven som jag stod och pratade om mest hela tiden. När jag inte var inkastare.

Vad gäller kejsarölen var det en enorm skillnad mellan årgångarna - nollsjuan var fortfarande översöt och vass i munnen, men den från året innan hade lugnat ner sig rejält. Här snackar vi knäck och russin samt en utsökt ton av sötlaktits i efterklangen. Världsklass - men det visste jag ju redan. Förhoppingen var väl att fler skulle inse att öl var så mycket mer än ljus lager. Och att marknadsföra krogen, såklart.

Något som förvånade mig var hur mycket ölkorv vi sålde. Gissningsvis var det för att den salta smaken som livade upp de chokladdövade smaklökarna. Lokalproducerat: Vi hade lammkorv och vildsvinskorv från Wadstens. Ännu mer lokalproducerat var chokladtryffeln från Bondens Bords' kök: Smaksatt med citrongräs, ingefära och chili. Eller de med ölkaffe-likören Ultrapres.

Choklad ja. Vi hade två chokladöl i sortimentet: Meantime Chocolate och nyheten Chocolate Tom. Den första stram och aningen torr, den andra mjuk med massor av vanilj.

Lördagen fortsatte. Vid ett hade det inte hänt så mycket, men det började lossna. Varvid jag gick iväg och åt lunch. Tittade ut över utställningsområdet (vi stod i en korridor) och insåg att det var fullsatt. Jättefullsatt; folk kunde knappt röra sig.

Efter lunchen kom det verkligen igång. En del av gästerna stod i baren och lyssnade på mig, Per och Tess som pratade öl eller satt i fåtöljerna och sippade en sval Westmalle. Fast speciellt fuppproppat var det väl aldrig. Antalet besökare verkade också breo på om Steffo stod på scenen och snackade eller inte. Efter att han pratat med Take fick vi en rejäl mängd besökare som var speciellt intresserade av att parallellprova Maredsous-ölen. Kul och förhoppningsvis upplysande.

Eftermiddagen rullade på med bra intresse. Fram till 17:00:00, då arenan plötsligt tömdes på besökare. Vilket var lite tråkigt för vi hade hoppats på fler och mer avslappnade besökare under de två sista timmarna. Efter att ha pratat med andra utställare visade det sig att det var exakt så det brukade vara: Alla ville hem och förbereda sig för melodifestivalen. Eller nåt.

Några besökare var dock kvar och lät sig underhållas av oss. Och flera av oss passade på att klippa/raka oss hos Dennis Barbershop.

Nu blir det långt. Om söndagen snart.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar