2009-03-08

Åter till Sierra Nevada Celebration Ale '07


Jag hittade just en flaska Celebration Ale, Sierra Nevadas vinteröl i skafferiet. Av 2007 års årgång dessutom. Den recenserades i februari 2007 och den fick då magnifika 4,45.

Har den åldrats med värdighet? Bäst-före-datumet är 11/10/08 vilket väl är lite kort med tanke på alkoholhalten 6,8%.

När jag läser min gamla recension under drickandet så inser jag att det mesta är sig likt. Fast kroppen har klingat av en aning vilket gjort kolsyran aningen starkare. Bitterheten känns aningen enklare och de typiska lagrade tonerna av russin, starkvin och eftersmaken är faktiskt aningen... sur? med en hel del alkohol. Som färsk men sämre, helt enkelt.

Jag drar slutsatsen att Celebration Ale inte vinner på lagring. Den är idag inte otäck men inte heller speciellt god.

8 kommentarer:

 1. Det slog mig att du dricker en del öl, det gör jag med. Kul att prova nya sorter och bryggerier. Det kanske har diskuterats tidigare men jag drar till med en uppskattning att jag dricker 50 liter om året. Finns det officiell statistik på det här (scb?), vad är snittet för en ofiltrerat.se-läsare?

  SvaraRadera
 2. Intressant med en recension på lagrad Celebration. Det där med lagring av humledrivna öl är väl rätt omdebatterat, framför allt i USA. Ibland får man intrycket av att humlefreaksen där borta märker stora skillnader på humledominerade öl som bara är någon månad gamla, jämfört med hur de är purfärska. Men på dig verkar det finnas hyfsat med karaktär kvar i denna.

  SvaraRadera
 3. min 2007 var kanon mycket mer markerad humle arom än 2008 som jag provade samtidigt...

  SvaraRadera
 4. Den senaste statistiken sa att medelsvensken dricker 72 liter öl om året, varav 45 liter starköl.

  SvaraRadera
 5. Låter lite, men det finn ju iofs(konstigt nog) en andel som inte dricker/gillar öl. Skulle gissa att jag skulle hamnana nånstans runt 150-200 l/år

  SvaraRadera
 6. Ok, jag har köpt på mig ett dussin av denna, min favoritöl. Dpå kan jag dricka upp den ganska snart, med gott samvete.

  Jag är nylugen ölfrälst; brukar SB ta in denna varje år? (Hoppas det!)

  SvaraRadera
 7. Vi får väl se till att kränga på vårt fat till helgen. På DeKlomp altså :)

  SvaraRadera
 8. Jag har också en 2007'a som jag tänkte vertikalprova mot 2008'an snart.

  Har ju tidigare konstaterat att den lagrade varianten av Sierra Nevada Anniversary och Samuel Adams Imperial Pilsner faktiskt slagit de färskare på näsan, så vi får se om den trenden håller i sig.

  SvaraRadera