2009-03-07

Shepherd Neame Early Bird

I tisdags, när jag cyklade hem från jobbet, kändes det äntligen som en liten aning vår i luften: Plusgrader, sol, lite fågelsång och ljus. Det kände som om jag åter överlevt en vinter.

Det har inte varit riktigt samma känsla efter det, men ett säkert vårtecken de senaste 3-4 åren har varit Early Bird från Shepherd Neame, en pale ale på 4,5% som enbart humlats med den tidiga sorten med samma namn.

För tre år sedan blev jag lyrisk när jag recenserade den och gav hela 4,3 i betyg. Dags för en recension även här.

Färgen är koppar/mässing. Det stora skummet är hårt, luftigt och varmvitt.

Doften är humlig och frisk med en ton av söt vetedeg som jag känner igen från bryggeriets andra öl. Det fanns också en lätt metallisk-bitter doft, liksom lite exotiska frukter och vört.

Smaken är milt humlig och söt i starten. Sedan kommer torrare maltiga smaker med sirapslimpa och småkakor. Eftersmaken är lätt och något söt med exotiska frukter, jäst och en välidgt svag alkoholsmak.

Kolsyran är mild, vätskan mjuk.

En trevlig och lite annorlunda bitter, men just anvädningen av en enda humle gör den lite obalanserad och inte alls så lättdrucken som jag minns den. Betyg: 3.75. Tillgänlighet: Tillfällig nyhet februari 2009, just nu 2.619 flaskor i lager. Pris: 21:50 för 500 ml.

Och där började det snöa.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar