2009-03-19

Dupont Avec Les Bons Vœux

Ett slumpskott från skafferiet: Avec Les Bons Vœux är en belgisk saison från Brasserie Dupont på 9,5%. Jag vet egentligen inte så mycket mer om den här ölen utan går in med oförstörda sinnen.

Färgen är guld, det varmvita skummet är två fingrar högt. Nästan inga skumrester på glaset. Vätskan är klar, men det simmar omkring massor med jästflagor i glaset.

Den kraftiga doften är jästig och lite syrlig. Mjöl och deg, viss sötma, vete-ig och ananas. Frisk men samtidigt ganska tung.

Smaken är bitter, torr och jästig. Lite syrlig vetesmak. Svag lätt kropp. Toner av metall och en tilltagande syrlighet. Sur-bitter metallisk eftersmak med lite eldig alkohol och jordiga toner blandas med exotiska frukter, småkakor och tobak.

Kolsyran är medelstark, bubblorna medelstora. Vätskan är lätt, den efterlämnar en viss kladdighet i munnen.

Nej, det har var ingen öl för mig: Obalanserad, tung och svårdrucken. Fast det var ju kul att få använda tecknet "œ" i en recension. Undrar om jag får recensera någon öl med "ǖ" eller "ħ" i någon gång?

Betyg: 2,9. Tillgänglighet: Tillfällig nyhet februari 2009 (just nu 275 flaskor kvar). Pris: 34:90 för 370 ml.

11 kommentarer:

 1. Detta är ett öl man ska dricka lite så der på tu-man-hand. Sen ska man sitta och upprepa "Bons Vœux!" med en äcklig fransosikt accent, a lá Frithiofsson.

  SvaraRadera
 2. Själv tyckte jag den var underbart mysig. Men det är väl bara jag som gillar den här typen av stretiga belgare.

  SvaraRadera
 3. Jag gillar den, men den är lite spretig och blir bäst av att vila några år.

  SvaraRadera
 4. Den har höga betyg på BA och RB men jag fann den oxo svårdrucken. Köpte 2 flaskor varav den andra får gotta till sig i mitt skafferi ett par år.

  SvaraRadera
 5. Tyckte också att det framför allt var den heta alkoholen som ställde till det med denna. Får se hur den är om något år.

  SvaraRadera
 6. Tyckte också att den här var lite svår och stickig, har 1st över som lär lagras ett bra tag.

  SvaraRadera
 7. Tyckte det var grymt bra det här. Inte alls lika spritig och svår som t.ex. vissa belgiska tripels som Westmalle kan vara..

  SvaraRadera
 8. Måste såga er som sågar denna öl! Tycker den var rent himmelsk faktiskt

  SvaraRadera
 9. jag gillade den faktiskt också men gjorde den gav ingen wow-känsla! Kände faktiskt inte speciellt mkt spritsmak eller speciell surhet, kanske är vissa flaskor bättre...

  SvaraRadera
 10. Tror nog den gör sig bättre efter några år i källaren.

  SvaraRadera
 11. Tyckte också att den var bra. Väldigt frisk och inte alls så spritig.

  SvaraRadera