2009-03-28

Ocean Stout

Jag gillade Ocean Black. Hur är då deras stout? Utan minsta tvekan offrar jag mig för folkbildningen och beställer in ett glas. Ni behöver inte ens tacka mig! Ocean Stout är en engelsk stout på 5% från göteborgska Ocean Bryggeret.

Färgen är svart, den fasta skumkronan är fingerhög och kallbrun. Stora skumrester blir kvar på glaset.

Doften är ren och inbjudande. Espresso, lite bitterhet och aningar av rök och syliga frukter.

Smaken är riktigt uppfriskande: En övergående bitterhet lämnar plats åt kaffe och allmänt rostade smaker (nötter, rostat bröd). Lite rökmalt och tobaksrök finns i bakgrunden. Eftersmaken är fräsch och ren med en närmast krispig bitterhet med toner av aromhumle, färskt kaffe och en aning farinsocker i slutet.

Kolsyran är faktiskt ganska stark, men inte på något vis vass. Vätskan är på den lättare sidan utan att det blir blaskigt.

En riktigt trevlig sällskapsöl och lättdrucken engelsk stout. Bartendern Per påpekade när han gick förbi att "Ocean verkar ha en mycket lätt rökighet som hussmak, och den passar mycket bra med dera svarta öl". Jag kan inte annat än hålla med.

Betyg: 4,05. Tillgänglighet: Fat på krogen. Pris: 69:00 för 400 ml.

6 kommentarer:

 1. Det här med Oceans rökiga hussmak har jag också skrivit om. Tycker att den passar bra i deras stouts och porters. Dock mindre roligt när den emellanåt blir lite för märkbär i deras IPA.

  SvaraRadera
 2. Eller i deras Weiss, fortfarande det sämsta jag druckit från dem.

  SvaraRadera
 3. Drack deras IPA på 3 Små Rum igår och den var helt fri från den där rökiga eller kanske hårt rostade smaken. Karaktären var brittisk IPA med smörig diacetyl-smak.

  SvaraRadera
 4. IPAn som fanns på De Klomp för omkring en månad sedan var först helt OK men blev fort allt rökigare i smaken. Lite underligt.

  SvaraRadera
 5. Håller med Weine ang IPA från Ocean, mer än ok. Ingen jättehöjdare men trevlig och har inte märkt ngn röksmak

  SvaraRadera
 6. Weine: det låter som den gamla hederliga Ocean IPA´n. Tror knappast att röksmaken är avsiktlig varken i deras IPA eller Weiss. Skulle vara intressant att veta varför den uppstår.

  SvaraRadera