2009-03-31

Courage Directors Bitter II

I vintras drack jag en öl som på kranen kallades John Bull Bitter, men som på fatet var märkt Courage Directors Bitter (läs recensionen här). Nu hade De Klomp fått in den på flaska, och när det gäller engelsk bitter är min tröskel för att beställa väldigt väldigt låg. Det är fortfarande en ale på 4,8% från Wells & Youngs.

Färgen är djup bärnsten, det fingertjocka skummet varmbeige. Stora skumrester på glaset.

Doften är torrt humlig och elegant fruktig med en lätt sötma. Goldings-humle? En lätt ton av vetedeg i bakgrunden.

Smaken är humlig med krämigt mjuk malt (aningen rostad). Medium kropp. Aprikoser och en aning honung. Den friska humlen balanserar den annars aningen tjocka maltigheten. Len och aningen bitter eftersmak med lite deg och en hel del småkakor. Det hela avslutas med en behaglig sötma.

Vätskan är krämig, den lätta kolsyran är uppbyggd av små friska bubblor.

Kort sagt en trevlig och väldigt brittisk bitter/best bitter, klart i min stil.

När jag tittar på etiketten ser jag att den innehåller socker (vilket förklarar den relativt stora kroppen för en öl på 4,8%) men också färgämnet sockerkulör, vilket känns helt onödigt och lite falskt.

Betyg: 4,2. Tillgänglighet: Flaska på krogen (importeras av Fondberg TOMP men ingen information om privatimport hittas hos dem). Pris: Okänt just nu.

8 kommentarer:

 1. Men tillsatt socker ger väl snarare en lättare kropp? Typ som i en del belgiska alkoholstarka öl.

  SvaraRadera
 2. Director´s Bitter är Alan Partridge´s favoritöl. Bara det är ju en bra anledning att dricka den.

  http://www.youtube.com/watch?v=4WpAsmD8rUE&feature=related

  SvaraRadera
 3. Jag är ingen höjdare på bryggning, men det är väl framför allt om man tillåter allt tillsatt socker att förjäsa (heter det så?) som kroppen blir lättare. Har för mig att kandisocker används på detta sätt. Om det finns kvar socker i brygden när den tappas och om ingen flaskjäst används borde fylligheten förstärkas av det socker som finns kvar. Fast detta är nog en gissning från min sida.

  SvaraRadera
 4. ricke: Är det inte det som kallas restsötma och är outjästa sockerarter från malten som ger fyllighet, snarare än tillsatt socker? Går, om jag förståt det rätt, att kontrollera genom mäskningstemperaturen.

  SvaraRadera
 5. Rekan: Du vet säkert mer om det där än mig, så jag litar mer på dig än på mig här. Gissade som sagt bara.

  SvaraRadera
 6. Fast jag tror den här ölen var "bottle conditioned". Kan man inte då kröjsa den med socker innan man sätter på kapsylen?

  SvaraRadera
 7. bark: Jo, fast då är väl tanken att det ska fermentera i flaskan. Alltså att sockret jäser ut?
  Så gör i alla fall jag när jag brygger hemma för att man ska få naturlig kolsyra i flaskan.

  SvaraRadera