2009-03-23

Årsmöte med ölfrämjandet 2009


Jag ska försöka sammanfatta årsmötet för Svenska Ölfrämjandet. Men trots att jag valdes till rösträknare och justerare så ska ni definitivt inte lite på allt jag skriver. Inte minst sedan jag tappade bort mina möteshandlingar.

Vi var kring 20 personer på plats, en del bekanta ansikten, en del nya.

Men det var ett lugnt och behagligt möte där formalia klubbades igenom punkt efter punkt. Man kan notera att föreningen gått med ett visst överskott 2008 eftersom medlemmarna inte sökt så mycket pengar för aktiviteter som förra årsmötet hoppats. Styrelsens resor hade också varit billigare.

Den mångårige (4? 6) ordföranden Thomas Nilsson hade avböjt omval och han efterträddes av tidigare vice ordföranden Rick Gordon Lindqvist (Göteborg). Vice ordförande blev i stället Peter Ragnar (Norrköping). Hans ledamotsplats fick Cecilia Hansson (Stockholm) och hennes plats som övrig ledamot gick till Sussie Wickström (Stockholm). Inga revolutioner direkt alltså.

Det puttrade på. Vi kom till punkten "föreningens verksamhet" som dels bestod av intressanta smårapporter om vad som händer just nu — framför allt mötet med Systembolaget var intressant att få höra om, mer kommer i tidningen Maltesen om ett tag.

Här försökte jag röra upp lite damm och undra om den verksamhet som bedrivs verkligen lever upp till de stora orden i stadgarna. Fast vi kom snart in på ett arbete som skett i det tysta med att utveckla Ölfrämjandet. Efter lite diskussioner kom vi fram till att styrelsen skulle få i uppdrag att undersöka hur vi skulle bli en paraplyorganisation för alla ölintresserade smågrupper i landet i stället för de ganska statiska grupperna på 4 ställen i landet som idag finns. Högintressant, det ska bli väldigt spännande att se hur det här utvecklas. Själv tror jag det är rätt väg att gå.

Så till föreningens förtjänsttecken - Guldpinnen. Medlemmarna hade gett styrelsen olika förslag och i år gavs tre pinnar ut till välförtjänta arbeten för öl. Tyvärr har jag inte de exakta motiveringarna, men jag försöker: Nu med de officiella motiveringarna:

  • Björn Falkeström, bryggmästare på Oppigårds Bryggeri

    Björn Falkeström brygger öl som få.
    Hans Slåtteröl, hans Indian Tribute,
    för att inte tala om de smakrika säsongsölen
    alla har vi våra favoriter bland hans öl!
    Hans Oppigårds öl finns på bolag och pubar
    så det är enkelt för oss alla att prova och njuta!

  • Pubkedjan Bishops Arms.

    När man reser i Sveriges avlånga land
    hittar man ofta en pub från ”Bishops Arms”.
    Det finns alltid något passande att dricka
    i dessa pubars varierande sortiment av öl.
    Alla pubarna har sin speciella charm
    och sprider ölkultur till gemene man.

  • Thomas Nilsson

    Thomas Nilsson tog på sig den svåra uppgiften att leda Svenska Ölfrämjandet, som efter ett kaotiskt årsmöte varit utan ordförande en tid. Under de år som Thomas lett föreningens arbete har han alltid haft ett brinnande intresse att föra Svenska Ölfrämjandet mot nya mål och utmaningar. Här märks främst att fräscha upp Maltesen till en modern tidskrift, utveckla en hemsida med ständiga besökare och inte minst företräda ölkonsumenternas intressen både nationellt och internationellt.
Så avslutades mötet "med ett leende på läpparna" och vi beordrades att dricka upp fatet med den danska APAn. Det var inte ens svårt. I dess ställe (krogen hade problem med en fatadapter och kunde bara servera en gästöl i taget) kom i stället en öl lika stor som dansk: Monk's Elexir (såld i USA som Monk's Brew) från Mikkeller, en belgisk quadruppel på 10% som serverades i eleganta 20 cl-glas. En recension av den kommer inom kort.

      Inga kommentarer:

      Skicka en kommentar