2009-03-03

Dystert i Danmark

Danmarks Radio rapporterar att de tuffare tiderna fått flera danska mikrobryggerier att gå i konkurs de senaste veckorna. Jensens Bryghus i Horsens, Baggaardsbryggeriet i Holstebro samt Brøckhouse i Hillerød är de som nämndes.

Och jag tror bara det är början. Danskarna har å ena sidan haft lättare att sälja sina produkter, å andra sidan fått slåss på en mycket mognare marknad.

Trist i vilket fall.

2 kommentarer:

 1. Dar var även en artikel om detta i senaste ØLentusiasteN. Hittills, vad jag kunde se, så var det väl inget av de bra bryggerierna som gått omkull, utan det är snarare en utrensning av de sämre. Och nej, det var många år sedan Brøckhouse var bra. De var en av pionjärerna i Danmark, men sen kunde de inte hänga med i utvecklingen.

  SvaraRadera
 2. Detta visste alla skulle hända. Och det kommer inte sluta med de här. Prispressen i Danmark har varit enorm och av ca 120 mikrobryggerier har endast ett fåtal gått med vinst. Alla andra har gått med förlust. Och det håller så klart bara en begränsad tid. Så ska man hårdra det kan man säga att de danska konsumenterna haft en mikrobryggerifest på bryggarnas bekostnad. Återstår att se var det landar, även i Sverige. Hur Systembolaget och staten värdesätter en levande mikrobryggarkultur och vilka förutsättningar som ges för att den nuvarande, spännande utvecklingen inte strandar utan snarare kan växa sig starkare och intressantare.

  Mvh
  Marc Schuterman
  Brill & Co

  SvaraRadera