2007-11-18

Marks & Spencer Genuine Irish Stout

Jag har tidigare druckit och bloggat om den serie av "genuina" brittiska flaskjästa öl som varuhuskedjan Marks & Spencer säljer sedan en tid tillbaka.

En av de flaskor som överlevde färden från London var Genuine Irish Stout som är en del av den här serien. Den bryggs av det lilla bryggeriet Carlow för Marks & Spencer.

Och den här är svart. Man kan ana lite rödbruna nyanser i kanten, men svart är det bästa ordet att beskriva det hela. Det är svårt att recensera en irländsk torr stout utan att hela tiden jämföra med stilens gigant Guinness. Och jämfört med den är har den här knappt något skum alls: Det här är knappt fingerhögt och försvinner efter ett tag ner till ett beige kager med lite rester på kanten.

Lukten är rostad med lite toner av spannmål och grädde. Lite lätt sötma och lite sura dofter av deg.

Smaken är, för att åter jämföra med Guinness, kraftigare, sötare och mycket bittrare. Till att börja med dominerar rostade, nästan brända toner av malt och lite råg. Snart kompletteras dess av sura toner av deg och jäst. Det finns också lite fruktiga/blommiga smaker, men närmast ingen sötma alls. Kroppen är mediumkraftig. Eftersmaken är syrlig-bitter med lite fruktig humle och torr, rostad malt.

Kolsyran är ganska kraftig, små bubblor. Vätskan är lite blaskig.

Lite för bitter för att vara en riktigt bra stout, jag vill ha mer fokus på den närmast sönderrostade malten! Betyg 3,2.

(hm, undrar varför den här flaskbilden känns suddig?)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar