2007-11-24

BrewDog Hop Rocker

Jag låter bryggeriet introducera sin öl genom sin baksidestext:

Oblivious to accountant’s interfering and conventional corporate wisdom we do not cut corners like other Lager producers and use malt substitutes like corn and rice to keep our costs down. Our Lager has 100% malt base providing an fresh, sharp initial sweetness and a body and flavour, which endures where others prematurely disappear into a watery bland grave. A combination of the finest German and New Zealand hops add subtle tropical fruit notes and add complexity and depth to this most statuesque of Lagers.

Dags för ännu en av de öl jag köpte i London i höstas (bör vara en av de sista): Hop Rocker från BrewDog, ett litet bryggeri som bildades i Fraserburgh. Skottland våren 2007. Underrubriken för drycken är "statuesque lager", och jag blir faktiskt lite tveksam över vilken stil det här egentligen är, om den går att beskriva med en enda stil?

Färgen är gyllengul - vätskan har en lätt disighet. Det två fingrar höga skummet är vitt, kompakt och hårt, en liten tjusig krater bilas i det. Doften är lätt och elegant, den är lite söt och maltig. Jag hittade syrliga toner av citrusfrukter och bitter humle. Som ett slags väldigt mild amerikansk IPA.

Den första smaken är väldigt bitter - som om någon blandat en torr amerikansk IPA och en tuff tysk pilsener. Lite milda smaker av grapefrukt och deg. Men... Var är malten? Var är kroppen? Eftersmaken är sur-bitter med lite citrustoner och en aning sött vetebröd.

Kolsyran är frisk och mediumstark; massor av små bubblor. Vätskan är inte vattnig utan mjuk och lite krämig.

BrewDog kompromissar aldrig med sina öl, och då är det nästan positivt att man inte gillar allt de gör. Mitt betyg blev 3,85. Inte alls lågt, men jag hade väntat mig mer. Eller så är det bara att den här ölen var för nära min all-time-favourite: Jämtlands Hell.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar