2007-11-17

Timermans Tradition Kriek Retro Lambic


Ölens långa namn har jag tidigare bloggat om, så nu ska jag prata om det som är i flaskan.

För öl-nybörjare kan jag ju nämna att en kriek är en spontanjäst lagrad belgisk öl - en lambic - som i slutet av jäsningen fått sällskap av körsbär. Lambic är i sig självt en mycket sur öl med kraftig smak av vin äger och torra mineraler. För att göra den lite enklare att dricka blandade de gamla belgarna ölen med diverse sötare saker som körsbär (Kriek), mandisocker (Faro), hallon (Frambroise), persikor (Pêche), svarta vinbärssaft (Cassis) eller vad man nu kan hitta på: De flesta frukter och bär har provats med varierande resultat. Kriek och Cassis är dock de vanligaste.

Och det här är alltså Tradition Kriek Retro Lambic från belgiska Timmermans, som anses som det mest tillgängliga av de spontanjäsande bryggerierna. De är en del av John Martin-gruppen.

Var var jag? Visst ja, jag skulle ju hälla upp en öl.

Färgen är ljus klart vinröd, vätskan är klar och det stora skummet sjunker fort och fräsande ner till ett trevligt tjockt rosa lager. Lukten är sur-syrlig med mineraler och en mild söt doft av körsbär.

Smaken är först söt och påminner mest om kolsyrad körsbärssaft, men snart kompletteras den av syrliga och lite jordiga toner. Men det blir aldrig speciellt surt eller svårdrickbart. Eftersmaken är söt med ganska mycket färska körsbär, lite mineraler och lite syrlighet. Nog finns det en del körsbärsglass också. Slutet är torr med lite sötma.

Kolsyran är medelstark, vätskan är mjuk.

En mycket lätttillgänglig Kriek. Dels för den mjuka avrundade smaken, dels för att den tillhör Systembolagets ordinarie sortiment (nr 1569).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar