2007-11-24

Paulaner Weißbier Kristallklar

Det här är alltså en ljus filtrerad veteöl, det som tyskarna kallar "Kristall Weiss" eller, när den kommer från Münchenbryggeriet Paulaner Salvator: Weißbier Kristallklar. Jag kan ju inleda recensionen med att jag aldrig riktigt begripit mig på varför man ska filtrera en veteöl över huvud taget.

Färgen är gul, det stora skummet sjunker ner till ett tjockt vitt lock utan att lämna mycket till rester.

Doften är syrlig med en hel del deg, jäst och lite bitterhet.

Smaken är syrlig med en hel del deg, jäst och lite bitterhet. Den är ren och rätt enkel. Lite fruktiga toner av kiwi och carambole. Eftersmaken är på en gång mild och lite skarp. Lite krämiga toner av formbröd och exotiska syrliga frukter.

Kolsyran är rätt kraftig med små bubblor. Vätskan är lite mjuk.

Som sagt, jag begriper inte riktigt varför folk vill ha en filtrerad klar veteöl som saknar djup och komplexitet i smaken. De smaker av jäsande vetedeg som finns i tysk veteöl accentueras här, och jag förstår faktiskt varför folk blir tveksamma till veteöl som sådant när till och med jag får svårt för en halvliter.

Betyg: 2,95. Men det är mer av ett "följer stilen" än "jag gillar"-betyg.

Förresten: De två senaste bilderna är behandlade så att just glas-delen över den stora etiketten blivit mindre skarp. Funkar det?

Soundtrack: the Boppers "Run to your Love" (1991) , Invisibl Scratch Pikz "Hip-Hop Slam Intro" (1999), Brainpool "That's My Charm" (1994), Kikki Danielsson "Fri" (2001), John Kirby and His Onyx Club Bous "Undecided" (1938), the Swe-Danes "You're Driving Me Crazy" (1960)

1 kommentar:

  1. Jag har bott i Berlin i tre år nu. Är numera en stor fantast av öl. Tyckte mycket om det när jag kom hit, men under tiden här har det verkligen vuxit till oanade djup. När jag kom började jag med pils, mestadels lokala. Favoriten där är nog Bitburger. Senare hittade jag weissbier, då framförallt hefe weizen. Nu har jag nästan helt bytit över till kristall. Håller inte alls med om din anledning. Smaken av krisall är något som växer på en, och nu skulle jag inte byta vana igen för allt öl i världen!

    Kul blogg!

    SvaraRadera