2007-11-07

Ename Cuvee 974


Det var ett tag sedan jag drack något Belgiskt, men nu är det dags. Jag har faktiskt inte orkat leta reda på några fakta om ölen med det lätt kryptiska namnet Ename Cuvee 974 eller bryggeriet Brouverij Roman.

Den har en alkoholhalt på 7%. Om den varit gjord i England hade den varit betraktad som en extra superstark öl, men Belgarna tycker väl att den närmast är alkoholfri. :>

Ölen i fråga är röd-bärnsten med lite brunt i, det fingertjocka skummet är ljust beige. Doften har tydliga syrliga toner av vete, lite frukter och en lätt bitterhet. Kanske rentav en fläkt av alkohol.

Smaken är väl... Belgisk. Syrlig vete, söta toner från malt, lite jäst, exotisk frukt, mineraler. OK, smakerna flyter ihop bra, men den är generellt väldigt svag i smaken, framför allt när man tänker på alkoholen som borde förstärka de existerande smakerna. Eftersmak: Torkad frukt, lätt bitterhet med syra. Jag tror jag hittade lite vetemjöl, svart rågmjöl och lite värmande alkohol.

Kolsyran är extremt stark med stora bubblor - vilket är som det ska vara i den här typen av öl. Däremot ska inte vätskan vara så blaskig som den faktiskt är.

En ganska tråkig öl, som släpptes som tillfällig nyhet nu i november. Jag kommer inte att sakna den. Betyg: 3,15.

Ska jag ha något snarlikt någon gång köper jag nog en Duvel eller en Chimay Blå.

2 kommentarer:

  1. mmm Duvel *slurp* - ahh det rinner om läpparna!

    först ett par Duvel, sedan ett par golden drak och sedan äta fimpar :-)

    SvaraRadera
  2. Det du tycker är en tråkig öl är för vår gomme mycket behagligare än Nils Oscar Tripel, Belgo Dubbel, Lunator och diverse andra nykomlingar. Skål för Ename!

    SvaraRadera