2007-11-03

Mörker och rök: Nils Oscar Rökporter 2007

Lika bra att fortsätta på porter-spåret... Jag misstänker att den här inte kommer att vara lika slätstruken som Mariestads-portern jag nyss drack.

Nils Oscar Bryggeri & Bränneri har under senaste åren ibland känts som de blivit försiktigare i sin produktportfölj (kanske beroende på flytten av bryggeridelen från Stockholm till Nyköping?), men så plötsligt släpper de i November ifrån sig två våghalsiga och ovanliga öl: Dels den här engelsk-amerikanska Nils Oscar Rökporter, dels Nils Oscar Trippel, som inspirerats av belgiska klosteröl.

Enligt etiketten är 80% av malten rökt över bokved, resten är fyra olika sorters rostad malt. Som humle har man valt den engelska sorten Fuggles och den amerikanska Amarillo.

Färgen är djupt mörkbrun med lite röda nyanser. Det två fingrar tjocka skummet är beige och kompakt, det lämnar lite rester på glaset. Doften är väl sammanhållen med rökt och rostad malt, fruktig humle med lite bittra toner och en trevlig syrlighet.

Smaken är även den väl sammanhållen och balanserad, något som jag tycker tyder på hantverksskicklighet och erfarenhet hos bryggarna. Det första som träffar smaklökarna är en rejäl syrlig-bitter smak som snabbt ersätts av en lyxig smak av rökt och rostad malt och fruktiga bittra smaker. Eftersmaken är lite syrligt bitter med rökta toner och en liten aning sötma.

Jag gillade verkligen den här rökigheten. Till skillnad mot tyska rauchbiers var den här mer som fint rökt skinka eller ost än "sitta på fel sida om en lägereld". Genomgående kändes den som en lyxig och behaglig öl. Och betyget blev även det lyxigt: 4,25.

Soundtrack: Missy Elliott "Higher Ground" (2001), Eddie Palmieri "Our Routine" (2002), Dr. John "Iko Iko" (1972), Electric Light Orchestra "Twilight" (1981), Stereo MC's "Out Of Touch" (1988), Per Gessle "Tycker om när du tar på mig" (2003), Herbert Eimert & Robert Beyer "Klangstudie II" (1952), Eye-n-I "Höger vänster" (2001), Monty Python "Galaxy Song" (1991)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar