2007-11-02

BrewDog Punk IPA

Tvära kast: Igår var det en gammaldags nordtysk lager, idag blir det en nyskapande tuff amerikansk IPA från Skottland; BrewDog Punk IPA. Såväl deras site som etikett verkar lika arrogant som någonsin Arrogant Bastard från amerikanska Stone Brewing. Själva kallar de den "post modern classic pale ale" och påpekar att de skiter i om du inte gillar den, utan tycker att du då ska fortsätta dricka blaskig billig gul lager och stänga dörren efter dig. BrewDog startades våren 2007.

Jag måste säga att jag gillar attityden, men den känns faktiskt aningen sökt och att de kollat lite väl mycket på marknadsföringen av Arrogant Bastard.

Ölen såg också lite märklig ut när jag hällde upp den. Jag hade väntat mig en lätt bärnstensfärgad dryck, men den här var ljust gul med toner av orange och grönt(!). Det fingertjocka skummet sjunker långsamt till ett tjockt vitt lager som lämnar lite rester på kanten. Eftersom den är flaskjäst finns det lite grumlighet.
Doften är söt, jag kom att tänka på danskt citronvand, de obligatoriska grapefrukterna, lite jäst och an aning alkohol.

Smaken är först väldigt söt, nästan som sockerdricka. Sedan tar humlen över: En oväntat balanserad (mer brittisk än amerikansk) bitterhet med smak av citrusfrukter, grapefrukt, citronkola, citronsyra och fruktgodis. Eftersmaken är sötbitter med en aning malt.

Kolsyran var lagom mild och frisk, vätskan något krämig.

En god tolkning av den amerikanska IPA-traditionen, gjord efter eget huvud. Jag uppskattade den, och gav betyget 3,6. Det dras främst ner av det tråkiga utseendet.

Soundtrack: Angie Stone "Life Story (Club Future Mix)" (1999), Jimmy Bo Horne "(Let Me) Let Me Be Your Lover" (1978), Culture Beat "Mr Vain" (1994), Beastie Boys "The Biz vs. The Nuge" (1992), Yellow House "Jack My Body" (1987)

8 kommentarer:

 1. se där, efter mitt mail till dig angående min förkärlek för IPA så kommer det en recension på en för mig helt okänd IPA :)

  var har du köpt denna?

  SvaraRadera
 2. Det var en slump, det var en av de få fotograferade öl jag hade i kylen i kväll.

  Den är köpte på UTObeer, Borough Market i södra London.

  BrewDog gör tydligen ganska små mängder öl, och de (OTObeer) var jätteglada att ha fått tag på ett par sexpack.

  SvaraRadera
 3. Knut Albert skrev precis att något från det bryggeriet dykt upp på Ölbutikken i Köpenhamn.

  SvaraRadera
 4. Besök gärna http://siggeikil.blogspot.com/
  en skön Gambrinius broder.

  SvaraRadera
 5. Det känns lite märkligt att kommentera en två år gammal bloggpost, men jag kan inte låta bli, eftersom jag äntligen kom mig för med att prova Punk IPA för någon vecka sedan, efter att ha hittat den vid ett besök i den mataffär vi normalt inte handlar i (eftersom den ligger längre bort än vår vanliga).

  Jag måste säga att jag tycker du fick ut väldigt mycket av det här ölet jämfört med min upplevelse. Doften var oväntat liten i mitt fall, med mest jäst och lite alkohol. Citrus behövde man ganska god fantasi för att hitta. Detsamma tyckte jag gällde malt i smaken, som annars var ganska tunn till en början, och sedan alltmer dominerad av bittra humlesmaker. Lite citrus i form av besk grapefrukt, men annars en synnerligen påtaglig, nästan örtig beska som förde mina tankar snarare till Bäska droppar och Gammeldansk. Ganska frisk till mat, men alldeles för ensidigt besk på egen hand. Sammanfattningen för min del blir nog: obalanserad. Mer citron och mindre malört, tack! För mycket attityd, för lite substans.

  Däremot stördes jag inte ett dugg av färgen, som jag snarare upplevde som ganska upplyftande. Jag gillar min IPA ljus och lätt i både färg och känsla. Jag ska gärna ge Punk IPA en chans till och hoppas på en mer balanserad flaska, men tillsvidare blir nog betyget A for effort, men mer mediokert för genomförande.

  SvaraRadera
 6. satan va besk, smakar fan helvette, smaken ger sig ju inte!! dricker hellre budweisser diskvatten! det smakrar ju iaf inte skit!! lagom är bäst, denna var för mkt av det annars goda beska!

  SvaraRadera
 7. En helt underbar öl med rejäl beska för oss män som gillar det !

  SvaraRadera
 8. @Anonym: Då kommer du att älska Hardcore IPA från samma bryggeri - den är ungefär som den här men dubbelt beskare! Tror den komemr förbi Systembolaget i höst.

  SvaraRadera