2007-11-18

Grebbestad Lunator

Dags för parad-ölen från lilla Grebbestad, dubbelbocken Lunator.

Bakgrunden till namnet är att den första ölen av den här typen var Salvator från Paulaner. Det har därefter blivit lite av en tradition att låta sin dubbelbock att heta något som slutar med -ator. Så när Grebbestads bryggmästare vid årets första fullmåne börjar bryggningen av detta presigeöl är det här namnet rätt logiskt. Eller så är det tvärtom, och en elegant marknadsföringsgrej.

Färgen är inbjudande - mörkt vinröd med lite bruna toner - liksom det lilla beige skummet som sakta bildar ett tjockt lager, fina rester av skummet syns på glaset.

Lukt: Lysig och sammansatt. Fatlagrat starkvin. russin, mogna plommon och persikor.

Smaken är elegant och balanserad. Mer russin, plommon, aprikos, gräddkola och fatlagrade smaker. Eftersmaken har viss sötma med mogna frukter och en viss bitterhet.

Kolsyran är medelstark, de små bubblorna hindrar den aningen tjocka vätskan från att bli tung.

Allt som allt en riktigt lyxöl, som jag tycker står sig väl i konkurrensen. Det har på västkusten genom åren varit en hel del snack om Lunator bland ölentusiasterna, och nu förstår jag att det inte är någon slump. Bra öl får bra betyg: 4,35!

Soundtrack: Nicke & Nilla "Tellus" (2001), Anthony Johnsson "What Kind of Herb" (1982), Sidney George and Jackie "At The Club" (?), Secret Service "I'm So, I'm So, I'm So, (I'm So In Love With You)" (1987), Janne Schaffer "Regn" (1995), Dusty Springfield "Natchez Trace" (1969), Bow Wow Wow "I Want Candy" (1982), Neil Richardson "The Riviera Affair" (1979)

1 kommentar:

  1. Mycket god öl som vi avnjutit i sommarstugan i Bohuslän precis. Helt i sitt rätta element och helt perfekt!

    SvaraRadera