2007-11-24

Nynäshamn Bedarö Bitter

Bedarö Bitter från Nynäshamns Ångbryggeri drack jag från fat sommaren 2004 och tyckte att den var smaskens med betyget 3,9 samt utnämnde den till Sveriges bästa engelska bitter. Då hade jag nog inte trott att den skulle ta sig in i Systembolagets ordinarie sortiment.

Färgen är koppar, vätskan är klar och det fingertjocka smutsvita skummet lämnar fina rester. Doften är frisk och välkomnande: Söta exotiska frukter dominerar, men det finns också bitterhet, lätta toner av rostad malt och antydningar av jäst och smör.

Smaken är bittrare än vad jag väntade mig: Det är nästan så att man skulle kunna kategorisera den som en India Pale Ale, men det är inte klockrent en sådan heller. Massor av exotiska fruktsmaker och mjuk söt malt. Eftersmaken innehåller smaker av smör, torkad aprikos, en mild sur jästig smak av mineraler och smörkola.

Kolsyran är mild med kortlivade små bubblor, vätskan är krämig.

Antingen har min smak utvecklats åt ett mer brittiskt håll, eller så har den här ölen blivit märkbart bättre under de här åren? Helt klart en av Sveriges bästa bitters, om det är den bästa vägar jag inte längre uttala mig om. Men eftersom det här är en favoritstil och den är så bra gjord blev betyget hela 4,35!

Soundtrack: Kraftwerk "Expo 2000 (Ur Thought 3 Mix)" (1999), Junior Ainsworth "Thanks and Praise" (?), U2 "Lemon (Morales BYC Version Dub)" (1993), the Hollies "Very Last Day" (1965), Elin Sigvarsson "Showcase" (2005), PST/Q "Jesuskomplex" (2000)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar