2007-11-04

Oskarpt glasTitta lite mer på de här bilderna. De försöker belysa ett problem jag har vid flaskfotograferandet, speciellt om glaset är glansigt och ölen mörk.

När jag tar bilderna är jag ute på balkongen, flaskorna står i en mjölkvit plastlåda från IKEA och bakgrunden är ett par vita A3-papper. Tillsammans med polarisationsfilter på kameran ger det oftast "lagom" mycket reflexer i glaset på sidorna, men oftast för mycket rakt fram. Den skarpögde kan faktiskt på vissa bilder urskilja fotografen i flaskans reflexer.

Jag har, framför allt för burkar som är ännu knepigare, löst det här genom att lägga in ölen i kylen ett tag innan så det blir lite snygg och problemlösande vattendroppar på ytan. Men det kräver ett varmt och lätt fuktigt väder, och det erbjuds inte såhär års. Det blir liksom ingen kondenserad vattenfilm om utetemperaturen är likadan som inne i kylskåpet.

Men flaskorna ska ju fotas och presenteras. Så när jag i morse på dryckesbloggen Just Drinks en länk till den nya designen som whiskeymärket J&B ska få som en del av dess nya party-image så stirrade jag på den snygga studiobilden. Ska jag få någon ordning på det här borde jag nog skaffa en hel fotostudio, eller i alla fall lampor med softbox framför.

Men det har jag varken råd eller plats för.

Dags att fundera på databaserade lösningar. I det avsnitt av den Photoshopkurs jag går på distans vid Högskolan i Jönköping såg jag idag ett tips tips: "Surface Blur" är ett filter som jämnar till ytor. Resultatet av några minuters testande syns här ovan. Och nu behöver jag hjälp av er läsare:

Ser flaskan underst "lugnare" ut? Blir det mer fokus på etiketten? Ser det konstgjort ut? Jag vet att man tar bort en aning kontrast med det här filtret Stör det så jag ska lägga på mer kontrast efteråt?

5 kommentarer:

 1. Kan du kombinera glaset i den nedre bilden med etiketten i den övre är du nog hemma.

  SvaraRadera
 2. Jag föredrar nog den övre, ser mer "äkta" ut på nå't sätt.

  SvaraRadera
 3. Jeg strevde også med denne:
  http://knutalbert.wordpress.com/2007/10/14/two-stouts-for-the-first-frost/

  Jo, jeg tror nok filteret tar bort det sterkeste skinnet i flasken, så jeg foretrekker nok den manipulerte.

  SvaraRadera
 4. Efter att ha fått prova alla Left Hands fasta sorter är min favorit helt klart Sawtoth Ale. Fin karaktär och ändå lättdrucken.

  SvaraRadera
 5. Bjoele: Det ska vara samma etikettutseende. Däremot är den inte bearbetad på det sätt som den är i recensions-inlägget.

  SvaraRadera