2007-11-13

Sierra Nevada Anniversary Ale (2007)


Först nu har jag lärt mig att Sierra Nevada Brewing Company inte alls ligger i staten Nevada utan i Californien. Något nytt varje dag... Anniversary Ale (2007) är en American IPA som de brygger nu i höst för att fira sin 27-årsdag. Och Oliver Twist hade givetvis fått tag på ett fat. Heder åt Jugge och gänget som jobbar så hårt för oss öltöntar!

Färgen är rikt röd-bärnsten; det låga vita skummet är vitt och lämnar en del fina rester. Doften är kraftig och domineras av citrus och humle: Grapefrukt, citron... Lite syrlig. Malten fungerar som bakgrund. Eftersmaken är oväntat kort och enkel med lite bittra toner, alkohol och en del lätt rostad malt.

Kolsyran kan vara boven till den medelmåttiga smakupplevelsen: Den är allt för kraftig och döljer såväl vätskans beskaffenhet som många av de finare nyanserna. Hade det varit på ett annat ställe hade jag misstänkt att den hällts upp fel, men på OT? Förhoppningsvis inte. Bubblorna är medelstora.

En oväntat reserverad och lite småtråkig öl. Antingen beroende på överdriven kolsyra, eller så skulle det här fatet vinna mycket på att ligga och ta det lugnt i ett år? I varje fall var det här en av årets besvikelser.

1 kommentar:

  1. Jag har bara druckit den på flaska&tycker den är fantastisk med tanke på den relativt blygsamma alkoholhalten.

    SvaraRadera