2007-11-09

Några pubtips i London


Jag fick idag ett mail, vilket inleddes med värmande beröm för bloggen, och det gillar jag ju att få. Tack!

Sedan kom lite frågor, som jag tar mig friheten att kopiera. Svaret blev som vanligt för långt och detaljerat så jag återanvänder det här:

[...] Du var ju i London nyligen och jag tänkte därför höra med dig om du har några bra pubtips för ett gäng på 6 pers, med lika många timmar att döda, i väntan på en konsert i centrala London på kvällen? T ex nåt ställe med bra utbud av real ale skulle man ju vilja passa på att besöka.

Vore toppen om du har några tips att dela med dig av!

Ojojoj. Det var ingen enkel fråga. London är en märklig stad, inte minst för att det inte är en stad utan ungefär 25 orter som bara råkar ligga bredvid varandra. Det gör att det inte riktigt utvecklats några "klumpar" av exempelvis pubar, utan allt ligger väldigt utspritt. Och stort rent fysiskt. Bara orten Camden i nordvästra centrala London är stort som Stockholms Södermalm, och egentligen ett konstant centrum. "Centrala London" blir därför lite oprecist för att ge mer exakta tips.

Ni ska så klart inte sitta på samma ställe i sex timmar, utan genomföra ett ordentligt Pub Crawl; ta en pint eller två på ett ställe och så fortsätta vidare till nästa. Då gör det inte heller något om man hamnar på ett trist ställe - bara att dra vidare.

Den finns en hel hög böcker i ämnet. "London Pub Walks" ISBN 1852492163 har jag inte själv men verkar intressant. Men om du vill ha real ale (det vill du!) är det "Good Beer Guide" som gäller. Den är för hela Storbritannien, så den guidar dig även i Inverness, Preston och Thirsk. Den har ISBN 1852492317. Andra böcker verkar mer turistorienterade men kan funka i alla fall.

Om du av någon anledning inte har läst den, rekommenderar jag att du läser etiketts- och antropologiboken "Passport to the pub", gratis nerladdningsbar på http://www.sirc.org/publik/pub.html Den har gjort mina pubbesök betydligt roligare / intressantare / givande. Obligatorisk läsning!

Nå. Jag kan ju försöka ge lite konkreta tips i alla fall. Under de senaste besöken där har jag bott och varit i området kring järnvägsstationen Euston. Och alldeles vid busstationen Euston finns Doric Arch, en liten trevlig pub där det alltid händer något. Perfekt om man gillar att glo på bussar! De har mestadels öl från Fuller's.

En annan trevlig pub i samma område med mycket vardagsrumskänsla är Mable's Tavern på 9 Mabledons Place. Har huvudsakligen öl från Shepherd Neame. Ofta sport på TV, men det är sällan störande.

Över till en helt annan del av London: Västra kanten av The City, tunnelbanestation är Chancery Lane. Där finns gatan High Holborn vid vilken man hittar en och annan pub. På 22 High Holborn hittar man den fantastiska historiska puben the Cittie Of Yorke med en obeskrivlig miljö. De har enbart öl från Samuel Smith, men de är å andra sidan inte så lätta att få tag på annars.

Snett mitt emot finns en modern bra pub: Penderel's Oak är en del av kedjan JD Weatherspoon's och har ett välvalt sortiment av olika öl och utmärkt mat, allt till bra priser. High Holborn 283-288 (gatnumren i Londons äldsta delar saknar helt logik).

Till södra stranden av Themesen. Vid Borough Market (tunnelbana London Bridge) ligger The Market Porter, med ett närmast oändligt varierande sortiment av öl från främst brittiska småbryggerier. Avslappnad stämning och stor blandning av folk. Det är därifrån bilden överst kommer.

1 kommentar:

  1. Welock arms ska ju vara vansinnigt bra,men där har jag inte varit.Däremot White horse(Parson's green)borde inte missas.

    SvaraRadera