2007-11-14

Great Divide Hercules Double IPA

Det här är en öl som menar allvar. Det här är... Hercules Double IPA från Great Divide! Inköpt hos UTObeer i London i höstas, jag har för mig att den var rätt dyr, kring £3 för 355 ml.

Så det är lika bra att gilla läget: Mina smaklökar kommer att domna. Jag kommer i natt att vakna upp kallsvettig och gå på toaletten, och alla kroppsvätskor kommer att ha en intensiv humledoft.

Har jag skapat rätt stämning nu? Bra, då kör vi!

Färgen är djupt intensiv, någonstans mellan brun och bärnsten. Vätskan är en aning grumlig. Det oväntat lilla skummet sjunker ner till en beige ring kring glasets kanter.

Doften är oväntat balanserad och försiktig: Bitter citrus (grapefrukt, citronskal, mandariner) blandas med en gräddliknande krämighet. Jag anar också lite sötma, vaniljglass och rått kött.

Smaken... Det är såhär en extrem öl ska vara! Respektlös, men ändå smart och, faktiskt, ganska balanserad. Bryggeriet har inte snålat på humlen direkt. Den första smaken som når munnen har söta fruktiga toner, men de körs snart över av en massiv grapefrukt-bitterhet. Det är lite som om man tagit lite citronsyra eller askorbinsyra på fingret och provsmakat: Smaken tar över hela munnen och vägrar att ge plats för något annat. Jag anar dock lite kemiska smaker i bakgrunden: Oljefärg och vax/paraffin, men det är hur som helst bara krusningar på ett stormande hav. Eftersmaken är syrligt bitter med en aning sötma och antydningar av kött och buljong. Det är en smak som kommer att vara med mig i många timmar. Avslutningen är lite enklare bitter.

Kolsyran är stark, men inte överdriven. Bubblorna är medelstora och de ger en behövlig friskhet. Vätskan är medeltjock. Varken lager eller old ale, liksom.

Det här är, som jag sagt tidigare, riktigt bra grejer. Aggressiv och respektlös, men ändå ganska balanserad och väl genomtänkt. En av de bästa amerikanska öl jag druckit? Ja, med ett betyg på 4,5 är det tveklöst så. Fast frågan är om inte det lilla jag druckit av Ruination Ale IPA från Stone Brewery var strået vassare? Nå, jag får väl återkomma.

På tal om Great Divide: Yeti Imperial Stout ska finnas i två varianter (vanlig och fatlagrad) på Systembolaget, undrar om det går att få tag på någon av dem fortfarande?

Som jag just sa till några vänner: Den här ölen är så god att jag har svårt att dricka den, jag vill inte att den tar slut!

Soundtrack: Fjärde Världen feat. Advanced Patrol & Pauline "Mitt sanna jag" (2002), Gene Pitney "It Hurts To Be In Love" (1964), Missy Elliott "4 My People" (2001), Cypress Hill "When The Shit Goes Down" (1993), ZZ Top "GIve It Up" (1999), Ike & Tina Turner "Whole Lotta Love" (1974), Sten & Stanley "I ditt fönster brinner ett ljus" (1987), Elvis Presley "Blue Suede Shoes" (1968), Svenska HotSynthquartetten "Escape From Harlem" (2000)

5 kommentarer:

 1. Den här bara måste jag prova! Båda yeti-varianterna finns fortfarande. Så du borde kunna beställa hem dem till ditt systembolag om inte annat.

  SvaraRadera
 2. Jag har aldrig provat en double IPA. Vad är double? Både alkoholen och humlen är kraftigare?

  Btw, och no offense - men efter att ha sett Simpsons i eftermiddag så slog det mig hur sjukt lik Ned Flanders du är! ;)

  SvaraRadera
 3. "America Double IPA" är en stil bland andra. Man tar i princip en emerikansk IPA och gör den kraftigare i allt: Smak, malt, humle, alkohol, sötma... Däremot ska man inte ta "dubbelt" så bokstavligt.

  Om man är nyfiken på stilen är det enklaste sättet att få tag i den nog att hoppas att det lokala Bishpos Arms har High Five från Dugges i gästkranen.

  SvaraRadera
 4. Hej igen Ned! ;)

  Jodu, den dära High-five'n är ju sjukligt god.
  Så du menar att den är den av Dugges tre IPA som är mest lik en double?
  Jag har testat bulloxen också, men inte Holy Cow.
  Alla tre har ju snarlik alkoholhalt, ganska hög sådan, typ 7.8%.

  SvaraRadera
 5. Jag har inte provat de andra. Men High Five är definitivt en Double IPA.

  SvaraRadera