2007-11-01

Flensburg Unser Norden Landbier Pilsner


En öl köpt på kooperationsbutiken SKY i Burg auf Fehmarn, norraste Tyskland. "Unser" är deras egna varumärke och de bryggs av lokala bryggerier vilket gör att stilarna och utföranderna skiftar mellan delstaterna. Just den här Unser Norden Landbier Pilsner bryggs av Flensburger Brauerei i... Ja, Flensburg.

Landbier är en av de där mer gammaldags lager-typerna. Den ska vara vara mycket maltig med mild kolsyra och försiktig humling, precis som en Zwickel. Men till skillnad mot den typen är den här filtrerad. Och jämför man med en Kellerbier är såväl Landbier som Zwickel ganska beskedliga.

Nog fakta. Hur var ölen? Den var god.

Färgen är gyllene, skummet stabiliserar sig fort till en fingertjock vit ojämn krona. Vätskan är klar.

Doften är väldigt maltig med syrliga toner av surdeg och lite jäst. Man kan hitta antydningar till bitter humle. Den luktar väldigt mycket "Nordtyskland" för mig. Smaken var väldigt ren och även här dominerade malten. Jag noterade lite antydningar till smörkola, mineraler, och ljus sirap. Men det var alla väldigt diskreta smaker. Eftersmaken är lite lätt bitter med en söt avslutning. Kolsyran var mycket mild för en lager, men det är som det ska vara. För mig är det en positiv känsla under förutsättning att det finns en uppfriskande ton i de bubblor som finns. Vätskan var inte det minsta vattnig utan mjuk och lite krämig.

Allt som allt en lager helt i min smak och den fick det fina betyget 3,95. Sånt här vill jag ha mer av!

Soundtrack: Stevie Wonder "Part-Time Lover" (1985), Stanley Mayers "Cavatina" (1991), Girls On Top "I Wanna Dance With Numbers" (2001), Horace Silver "In Pursuit of the 27th Man" (1972), Snap! "Mary Had A Little Boy" (1990), Stonefunkers "You're So Fine" (1993)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar