2007-11-02

Fullers Golden Pride

Stil: Engelsk strak ale
Bryggeri: Fuller Smith & Turner Plc.
Namn: Golden Pride
Alkoholhalt: 8,5%
Förpackning: Halvliters glasflaska
EAN: 5011885008567

Frågan är var jag köpt den här. Jag trodde att det var under mitt Londonbesök, men så ser jag att det sitter en dansk pant-klisterlapp på flaskan. Undrar om den kan ha införskaffats på stormarknaden Bilka i Aalborgs Storcenter? Eller i någon av specialistbutikerna i Aalborg, Fredrikshavn eller Esbjerg?

En annan undran är varför ordet STARKÖL och meningen "Innehåller mältat korn" finns på etiketten? Den här har väl aldrig sålts i Sverige, och det är väl bara vi som har den märkningen Eller? Frågor, frågor...

Den ser i alla fall snygg ut; djup lyxig mahogneyfärg. Ganska högt beige skum som lämnar en helt OK rest. Doften är söt och full av nätter, russin och Madeira. Vissa fatlagrade toner av ek (jag tror dock inte den här ölen fatlagrats). Lyxig, helt enkelt.

Smaken är även den söt med rätt mycket av såväl russin som nötter. Mognade smaker. Marsipan. Antydningar av kakao, mörk rom, kandisocker. Eftersmaken har lite bittra toner, men mer av starkvin, nätter, russin och fatlagrade smaker. Alkoholen är väl dold, snyggt jobbat. Kolsyran är medium till mild med friska små bubblor. Vätskan är mjuk och väldigt behaglig.

En mycket välgjord öl, men alla lyxiga smaker av nätter, starkvin (Madeira) och karameller står mig lite upp i halsen efter ett tag. En 25 cl flaska hade varit mer lagom för mig.

Och faktum är att jag i den här stiltypen föredrar svenska Strong Ale från upplands stolthet Slottskällans Bryggeri. Det är en finöl det!

Soundtrack: Red Holloway "Crib Theme" (1963), Led Zeppelin "Stairway To Heaven" (1971), Noice "Inget Ljus" (1979), Dag Vag "Du får aldrig nog" (1989), Snap! "Mary Had A Little Lamb (12" Club Edit)" (1989), Mr. Big "To Be With You" (1991)

3 kommentarer:

 1. Fuller's Golden Pride fanns med i Varunytt nov 2003.....och ja, jag vet att det är lite nördig att spara på gamla Varunytt :o)

  SvaraRadera
 2. Heh. Jag har någonstans i ett par pärmar Varunytt mellan 1996 och 2002 någonting, då de kom på webben på vettigt vis.

  Vad jag verkligen saknar på Systembolagets hemsida är en funktion som finns i butikssystemet Megadisk: Alla utgångna varor sparas och kan slås upp, där kan man också se exakt när den såldes: "Nej, det där vinet slutade vi med för fem år sedan."

  Jag gissar att man inte vill visa upp dem för kunderna på något sätt för att undvika förvirring och irritation, "Den fanns ju i datan!"

  SvaraRadera
 3. när den såldes på bolaget fanns den i 33 cl flaska (eller därikring). det verkar ju vettigt. den var god. synd dom tog bort den.

  SvaraRadera