2007-11-23

Decembernyheterna. Lyxmånad

Det har varit en del på gång senaste tiden. Så pass mycket att jag helt glömt bort att titta på Systembolagets nyheter i december.

Om jag minns planeringen av sortimentet rätt så sammanfattades ölen som skulle säljas tillfälligt under årets sista månad som "cirka 5 exklusiva ale/övrig öl" (får kolla det vid tillfälle). Det har de lyckats med:


 • Samichlaus Bier 2007. En gång världens starkaste lager med sina 14%. Mörk, mustig. söt och elegant som jag minns den (Beyg: 3,9 3,9, 3,75)

 • Innis & Gunn Rum Cask. En ganska mörk ale som lagrats 107 dagar på 3 olika sorters träfat. Mer skottskt fatlagrat... Den är väl intressant på sitt sätt, men jag har aldrig varit så jätteförtjust i den gamla varianten heller. Kommer att bli populär hos samlarna.

 • Sierra Nevada Anniversary. Den här har jag till och med recenserat från ett fat på OT. Krämig, fin, balanserad och elegant med gott om humle (Amerikansk IPA). Den fick 3,25 (men hade nog egentligen varit värd lite mer).

 • Thomas Hardy’s Ale. Dags igen för denna legendariska engelska strong ale. Enligt de som är intresserade av lagring ska det här vara den mest tacksamma ölen att ha i sin ölkällare; den ska bara bli bättre även efter 35 år. Jag har köpt några flaskor nu och då men aldrig kommit mig för att dricka dem.

 • Snow Bound Winter Ale från Left Hand. Den här är nog den enda av nyheterna som jag är genuint intresserad av. En kryddad winter warmer på 7,6%. Jag har fortfarande inte druckit en enda dålig eller ens slätstruken öl från dem!


De som är intresserade bör nog hänga på låset, "exklusiva" är inget tomt ord här, mellan 3000-6000 flaskor av var sort har köpts av Systembolget totalt.

2 kommentarer:

 1. Jag hade glädjen att dricka Sierra Nevada Anniversary så sent som i tisdags på Bishops Arms i Linköping. Visst har jag uttryckt ironi över att alla ska göra AIPA just nu, men så länge de är så här bra så får de nog hållas.

  SvaraRadera
 2. för göteborgarna kan jag avslöja att bishop arms på västra hamngatan har dugges IPA "high five!" på fatet just nu, och rover kommer ha den på fat någon gång idag eller imorgon..

  enjoy!

  SvaraRadera